sprowadź do najprostszej postaci
martinaa: sprowadź do najprostszej postaci
f(x)=(2x−3)
2+(x−4)
2−(4x
2+10x−16)
i mi wyszlo f(x)=x
2+8x+7
czy możecie to sprawdzić?
30 wrz 19:17
mila: Nie liczyłam ale jeżeli do tego momentu jest dobrze to jeszcze Δ i pierwiastki
30 wrz 19:20
martinaa: czyli z tej postaci przejsc do kanonicznej?
30 wrz 19:21
mila: iloczynowej
30 wrz 19:22
Jack:
Lepiej do iloczynowej.
30 wrz 19:22
mila: napisz jakm Ci to wyszło po podniesieniu w nawiasach do 2 będą x ujemne
30 wrz 19:25
martinaa: no to wyszlo mi (x−(−1)*(x−1) bo delta jest wieksza od zera czyli ta postać... delta mi wyszla
36 czyli pierwiastek z 36 to 6... i tak to bedzie?
30 wrz 19:28
martinaa: y=1(x−(−1))*(x−1)
30 wrz 19:29
mila: Napisałam ,ze musisz jeszcze raz od początku policzyć
30 wrz 19:34
martinaa: f(x)=(2x−3)2+(x−4)2−(4x2−10x−16)
f(x)=4x2−4x+6+9+x2+2x−8+16−4x2−10x+16
f(x)=x2−12x+47.... teraz jakoś tak mi wyszlo...
30 wrz 19:40
mila: (2x−3)2=4x2−2*2x*3+9=4x2−12x+9
30 wrz 19:42
gacek: chyba ma wyjść x2−30x+41
30 wrz 19:46
martinaa: dobra... ten wzór mi wyszedl (x−4)2 = x2−8x+16
f(x)=x2−20x+9... ale pewnie znowu coś nie tak
30 wrz 19:47
mila: owszem ma problemy z (a+b)2=a2+2*a*b+b2
30 wrz 19:49
mila: owszem ma problemy z (a+b)2=a2+2*a*b+b2
30 wrz 19:50
martinaa: a gdzie jest (a+b)2 w tym wzorze?
30 wrz 19:51
martinaa: teraz mi wyszlo f(x)=x
2−10x+9
30 wrz 19:53
mila: 4x2−12x+9+x2−8x+16−4x2−10x+16=
30 wrz 19:55
mila: 4x2−12x+9+x2−8x+16−4x2−10x+16=
30 wrz 19:56
martinaa: f(x)=x
2−30x+41?
mi tak to wychodzilo... pomylilam znaki : 4x
2−12x+9+x
2+8x−4x
2−10x+16 a teraz już zmienilam
to
30 wrz 19:58
mila: czy + czy − nie ma znaczenia opuszczałaś 2*a*b gdy jest w nawiasie − to masz −2ab gdy
+to 2ab
30 wrz 19:58
martinaa: 
teraz to wiem... dzięki. Metoda prób i bledow... i teraz do postaci iloczynowej z tym ?
30 wrz 20:00
martinaa: ale kiedy x2−30x+41 to delta wychodzi −302−4*1*41=900−164=736 a pierwiastek z 736 nie jest
liczba calkkowita
30 wrz 20:03
martinaa: i cięzko jest sprowadzic do iloczynowej
30 wrz 20:04
martinaa: f(x)=x2−30x+41 oblicz wyróżnik.
delta = b2−4ac
delta = 900 − 164
delta = 736....
kiedy chce obliczyc z tego pierwiastek nie da się.
30 wrz 20:17
martinaa:
30 wrz 20:22
mila: 736:2
368:2 2*2=4
184:2
92:2 2*2=4
46:2
23
√Δ=
√4*4*46=4
√46
| | −b+√Δ | | 30+4√46 | |
x1= |
| = |
| =15+2√46 |
| | 2a | | 2 | |
dokoncz
30 wrz 20:36
mila: 736:2
368:2 2*2=4
184:2
92:2 2*2=4
46:2
23
√Δ=
√4*4*46=4
√46
| | −b+√Δ | | 30+4√46 | |
x1= |
| = |
| =15+2√46 |
| | 2a | | 2 | |
dokoncz
30 wrz 20:36
mila: jakiś problem ?
30 wrz 20:58