
raczej nie da sie nic wymyslic bo nie ma pierwiastka z 13 stopnia 5, w takim razie co
moglbym zrobic?albo jak mozna to zrobic inaczej, wytłumaczcie krok po kroku co robic.
| 1 | 1 | ||||||||||||
=− | * | =... | ||||||||||||
| 27 | 9 | 27 |
| a8 | ||
= q5
| ||
| a3 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
q5= − | * | = − | = (− | )5
| ||||
| 9 | 27 | 32*33 | 3 |
| a3 | ||
czyli a1= | ||
| q2 |
| 27 | 27 | ||||||||||||
a1= | = | * 9=243 | |||||||||||
| 3 |
| 1 | ||
czyli, że wzór ogólny będzie sie równać an=243 * −( | )n | |
| 3 |
| a6 | ||
a3= 3 i a6= −81 to | = q6−3= q3 | |
| a3 |
| −81 | ||
q3= | = −27 ⇒ q= −3 | |
| 3 |
| a3 | ||
to a1= | = ........ | |
| q2 |