czworaokąt
utrecht: oblicz pole czworokąta ABCD oraz promień okręgu wpisanego w tenże czworokąt, mając dane:
|AB| = 4
|BC| = 2
|CD| = 1
|AD| = 3;
oraz miarę kąta BCD = 120'
30 wrz 18:56
utrecht: pomoze ktos?
30 wrz 19:36
Bogdan:

|BD| = a, cos120
o = −0,5, sin120
o =
√3/2
Z twierdzenia cosinusów w trójkącie BCD: a
2 = 1 + 4 − 2*1*2*(−0,5) = 7
| | 3 | |
Z twierdzenia cosinusów w trójkącie BDA: 7 = 9 + 16 − 2*3*4*cosα ⇒ cosα = |
| |
| | 4 | |
| | 9 | | 7 | | √7 | |
sin2α = 1 − |
| = |
| ⇒ sinα = |
| |
| | 16 | | 16 | | 4 | |
Pole czworokąta ABCD:
| | 1 | | 1 | |
P = PBCD + PBDA = |
| *1*2*sin120o + |
| *3*4*sinα = ..... |
| | 2 | | 2 | |
30 wrz 20:02
Bogdan:
Pole powierzchni dowolnego wielokąta opisanego na okręgu można wyznaczyć
z zależności: P = p * r, gdzie p to liczba równa połowie długości obwodu wielokąta,
r to długość promienia okręgu wpisanego w wielokąt.
30 wrz 20:25
utrecht: dziekuje bardzo !
30 wrz 20:30