matematykaszkolna.pl
prościutkie zadanie z liceum Monika: napisz równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC gdy A=(−5,−3) B=(−2,0) C=(−7,5)
30 wrz 18:47
Bogdan: Równanie okręgu w postaci ogólnej: x2 + y2 + ax + by + c = 0 Wstaw do tego równania współrzędne punktów A, B, C. Otrzymasz układ trzech równań z niewiadomymi a, b, c. Rozwiąż ten układ równań.
30 wrz 18:50
Monika: a czy mógłby mi ktoś pomóc zrobic to zadanie za pomoca symetralnych?
30 wrz 18:51
Bogdan: 1. Napisz równania symetralnych dwóch boków trójkąta. 2. Rozwiąż układ równań złożony z równań tych symetralnych, otrzymane rozwiązanie to współrzędne środka okręgu. 3. Oblicz odległość od środka okręgu do jednego z podanych punktów, otrzymana liczba jest równa długości promienia okręgu. 4. Mając środek okręgu i długość jego promienia napisz równanie okręgu. Czego z tych punktów nie potrafisz sama zrobić?
30 wrz 19:20
Monika: czy mógłbyś mi napisac równania tych symetralnych?
30 wrz 19:33
Monika: próbuje sama to robic ale takie liczby mi powychodziły, że z góry widze że jest źle...
30 wrz 19:34
Eta: symetralna boku AC ...... prosta prostopadła do pr. AC i przechodząca przez środek boku AC
 xA+xC yA+yC 
środek boku AB oznacz; M (

,

)
 2 2 
otrzymasz M( −6, 1)
 yA−yC 
wsp. kierunkowy prostej AC : aAC=

xA−xC 
otrzymasz: aAC= −4 to
 1 
sym . AC: y=

( x −xM) + yM
 4 
podobnie wyznacz sym.AB i rozwiąż układ równań danych tymi symetralnymi otrzymasz S −−− środek tego okręgu oraz r2= I OAI2 =.......... odp: o: ( x −xS)2 + ( y−yS)2=r2 spróbuj teraz dokończyć ........
30 wrz 19:46
Monika: dziękuje bardzo już wiememotka
30 wrz 19:48