prościutkie zadanie z liceum
Monika: napisz równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC gdy A=(−5,−3) B=(−2,0) C=(−7,5)
30 wrz 18:47
Bogdan:
Równanie okręgu w postaci ogólnej: x2 + y2 + ax + by + c = 0
Wstaw do tego równania współrzędne punktów A, B, C. Otrzymasz układ trzech równań
z niewiadomymi a, b, c. Rozwiąż ten układ równań.
30 wrz 18:50
Monika: a czy mógłby mi ktoś pomóc zrobic to zadanie za pomoca symetralnych?
30 wrz 18:51
Bogdan:
1. Napisz równania symetralnych dwóch boków trójkąta.
2. Rozwiąż układ równań złożony z równań tych symetralnych, otrzymane rozwiązanie to
współrzędne środka okręgu.
3. Oblicz odległość od środka okręgu do jednego z podanych punktów, otrzymana liczba
jest równa długości promienia okręgu.
4. Mając środek okręgu i długość jego promienia napisz równanie okręgu.
Czego z tych punktów nie potrafisz sama zrobić?
30 wrz 19:20
Monika: czy mógłbyś mi napisac równania tych symetralnych?
30 wrz 19:33
Monika: próbuje sama to robic ale takie liczby mi powychodziły, że z góry widze że jest źle...
30 wrz 19:34
Eta:
symetralna boku AC ...... prosta prostopadła do pr. AC i przechodząca
przez środek boku AC
| | xA+xC | | yA+yC | |
środek boku AB oznacz; M ( |
| , |
| )
|
| | 2 | | 2 | |
otrzymasz M( −6, 1)
| | yA−yC | |
wsp. kierunkowy prostej AC : aAC= |
|
|
| | xA−xC | |
otrzymasz: a
AC= −4
to
| | 1 | |
sym . AC: y= |
| ( x −xM) + yM
|
| | 4 | |
podobnie wyznacz sym.AB
i rozwiąż układ równań danych tymi symetralnymi
otrzymasz S −−− środek tego okręgu
oraz r
2= I OAI
2 =..........
odp: o: ( x −x
S)
2 + ( y−y
S)
2=r
2
spróbuj teraz dokończyć ........
30 wrz 19:46
Monika: dziękuje bardzo już wiem
30 wrz 19:48