Trajektoria ortogonalne
Edek: Trajektoria ortogonalne:
Mam pewien problem z danym zadaniem:
Znaleźć trajektoria ortogonalne rodziny krzywych:
a) y
2=4(x−a) odp. −
b) y
2+2ax=0, a>0 odp. y
2+2x
2=b, b>0
d) x
2+
12y
2=C
2 odp. y
2=Dx
e) x
2+y
2=2Cx odp. x
2+y
2=2Dy
Mam teraz pewien dylemat, gdyż znalazłem w internecie 2 sposoby rozwiązywania tych zadań:
1
o różniczkujemy obustronnie równanie względem x, a następnie korzystając z def. iż
| | −1 | |
m1*m2=−1 otrzymujemy m2= |
| , gdyż bierze się za m1=y'. Dalej oczywiście kombinujemy, |
| | y' | |
rozdzielamy bądź coś innego, ale po prostu wyliczamy. Wszystko by grało, ale...
2
o w drugim sposobie jest to iż podobnie różniczkujemy równanie względem x, ale następnie
wyliczamy z tej różniczki jakiś element i wkładamy to z powrotem do równania wyjściowego,
gdzie następnie dopiero korzystamy z faktu m
1*m
2=−1.
I tutaj mam właśnie pewien problem.Który sposób jest właściwy, a jeśli oba są, to kiedy stosuje
się ten 1 a kiedy ten 2?
Proszę o podpowiedź osobę jakoś zorientowaną w tym temacie, a zaraz pod spodem dam moje
rozwiązanie do tych podpunktów i jakby któreś było źle to także prosiłbym o pomoc

Z góry dziękuję.