justii: Proszę o pomoc w rozwiązaniu nierówności:
x2 -2x kreska ułamkowa x-3 cały ułamek>0
31 gru 15:11
Basia:
x2-2x
---------- > 0
x-3
x(x-2)
--------- > 0
x-3
narysuj wykresy funkcji liniowych:
y=f(x)=x
y=g(x)=x-2
y=h(x)=x-3
przeprowadź sobie proste pomocnicze (równoległe do OY) przez miejsca zerowe (to będą:
x1=0 (dla f) x2=2 (dla g) i x3=3 (dla h) i z wykresu odczytaj znak swojego
ułamka, który jest taki sam jak znak iloczynu x(x-2)(x-3)
powinno wyjść x∈(0,2)u(3,+∞)
31 gru 17:42
justii: do Basi:
Czy mogłabyś mi jeszcze pomóc w rozwiązaniu takiej funkcji dokładnie to sporządzić jej
wykres,ale wykres to ja już sobie narysuje,ale nie potrafię rozwiązać funkcji:
a).f(x)=-(x-2)2+3
b).f(x)=32x -1
c).f(x)=-log3(x-2)+3
1 sty 09:27