a^4-b^4=
;/: Rozłóż na czynniki.
a
4−b
4=
Kompletnie nie wiem co z tym zrobić

Proszę o pomoc i wyjaśnienie.
30 wrz 18:39
;/: Oj sory, powinno być:
a4+b4=
30 wrz 18:40
Kejt:
a4−b4=(a−b)(a3+a2b+ab2+b3)=(a−b)(a+b)(a2+b2)
30 wrz 18:41
Jack:
czynniki o wyrazach rzeczywistych?
30 wrz 18:43
Bogdan:
a4 + 2a2b2 + b4 − 2a2b2 = (a2 + b2)2 − (ab√2)2 = ... teraz wzór skróconego
mnożenia na różnicę kwadratów.
30 wrz 18:46
;/: dobrze, tylko skąd wykombinowałeś to (−2a2b2)?
30 wrz 18:48
Kejt: zauważ, że to się redukuje..
30 wrz 18:51
;/: Widzę, że się redukuje. Chodzi mi tylko skąd się wzieło (−2a2b2)?
30 wrz 18:53
;/: Wytlumaczy ktos?
30 wrz 19:27
;/: ?
30 wrz 19:56
kasia: a4− b4
15 wrz 17:43
krystek: Jeżeli masz a4+b4=(a2+b2)2−2a2b2
15 wrz 17:45