W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątna AB ma długość 12cm, BC 16 cm, a prz
Mateuszek: W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątna AB ma długość 12cm, BC 16 cm, a przeciwprostokątna
AC = 20cm. Poprowadzono prostą równoległą do AC dzielącą bok AB w stosunku 1:3.
Oblicz długość boków utworzonego trójkąta. Rozważ oba przypadki.
Pomóżcie, bo zrobiłem rysunek, oznaczyłem stosunek i... zawiesiłem się.
think:

Masz dwie możliwości takiego podziału
3x + x = 12 ⇒ x = ...
w 1
o masz policzyć długości boków trójkąta prostokątnego(3x, y, z)
w 2
o masz policzyć długości boków trójkąta prostokątnego (x, y, z)
Aby wyliczyć y lub z musisz skorzystać z podobieństwa trójkątów lub twierdzenia Talesa.