zad
Bernadetta: problem z logarytmem o rożnej podstawie
2log1/4 64 − log p3 729 prosze o rozpisanie zadania
to jest 3 pod pierwiastem
30 wrz 17:54
Kejt:
2log1/4 64
log14642
log2−2642
(2−2)x=642
x=...
podobnie z drugim.
30 wrz 17:59
Bernadetta: nie wiem mozna to jeszcze raz tak po kolei bo nie wiem skad ten x sie wział..
30 wrz 18:27
Kejt: z definicji logarytmu..
log2−2642=x
30 wrz 18:32
Bernadetta: a to drugie wyrazenie...
30 wrz 18:33
Kejt: to dla Ciebie.
30 wrz 18:34
Bernadetta: (√3)x=729
31/2x=36
1/2x=6
x=3
30 wrz 18:39
30 wrz 18:43
Bernadetta: kucze tak to bedzie 18 ale ogolnie to dobrze mysle
30 wrz 18:44
Bernadetta: 12
30 wrz 18:44
Kejt: x=18?
30 wrz 18:45
Kejt: właśnie..
30 wrz 18:45
Kejt: −6−12=?
30 wrz 18:46
Bernadetta: a nie −3−12
30 wrz 18:48
Kejt: 642=(26)2=212
30 wrz 18:50
Bernadetta: a jak mam log
0,
4 3 * log
3 125
30 wrz 18:51
Bernadetta: a co to jest to 212
30 wrz 18:55
Bernadetta: skad to sie w ogole wzielo...
30 wrz 18:56
Kejt: masz tam 642...
30 wrz 18:58
Bernadetta: tak
30 wrz 18:59
Kejt: i zamieniasz to na potęgę 2.
30 wrz 19:00
Bernadetta: tak..
30 wrz 19:01
Bernadetta: aha a jak zapisac wynik juz taki koncowy jak juz mam to x i te liczby?
30 wrz 19:02
Kejt: i masz 212..
30 wrz 19:02
Kejt: zapisałam Ci już..
30 wrz 19:02
Bernadetta: nie wiem... juz sie zgubilam
mam obliczone jedno x i drugie x
nie moge od jednego x odjac drudiego x?
30 wrz 19:05
Kejt: możesz. właśnie Ci to zapisałam. patrz post z 18:46.
30 wrz 19:06
Bernadetta: a jak mam : 3log0.4 2 − log0,4 3 *log3 125? to najpierw mnozenie czyli obilczam x
30 wrz 19:08
Kejt: tutaj x nie obliczysz. musisz najpierw podstawę zmienić.
30 wrz 19:10
Bernadetta:
30 wrz 19:10
Bernadetta: tylko nie wiem jak ...
30 wrz 19:10
30 wrz 19:11
30 wrz 19:15
Bernadetta: prosze rozpisz mi to zadanie ja musze zobaczyc jak wyglada caly przyklad inaczej nie zrobie
tego
30 wrz 19:33