Hej
john: JaK Agebraicznie to wyliczc:
−2x−1 = −3 /2 x + 1/2
30 wrz 17:49
30 wrz 17:52
Godzio: Dobra stwierdziłem że to musi tak wyglądać:
| | 3 | | 1 | |
−2x − 1 = − |
| + |
| /*2 * 2x |
| | 2x | | 2 | |
−2
2x = −6 + 2
x −−− 2
x = t, t > 0
−t
2 = −6 + t
0 = t
2 + t − 6 −−− policz deltę i pierwiastki
t = −3 v t = 2 −−− −3 odpada bo −3 < 0
2
x = 2
x = 1
30 wrz 17:55
Jack:
jedno x=1, drugie z metod numerycznych?
30 wrz 17:59
Jack:
| | 3 | | 1 | |
ja myślałem że raczej tak: −2x−1=− |
| x+ |
| |
| | 2 | | 2 | |
30 wrz 18:00