proszę o pomoc
piotrek: Oblicz cosα, tgα wiedząc, że sinα = 27 i 0< α < 90
30 wrz 17:24
Jack:
| | sinα | |
1. z jedynki tryg. policz cosα. Potem skorzystaj ze wzoru tgα= |
| . |
| | cosα | |
30 wrz 17:37
piotrek: 449 + cos2α = 1
cos2α = 4549
cosα = p 4549
Czy ja to dobrze zrobiłem?
30 wrz 17:50
Jack:
dobrze, wyciągnij pierwiastek i określ znak na podstawie kąta dla funkcji cosα.
30 wrz 18:01
piotrek: eh nie wiem o co chodzi z tym określeniem znaku
30 wrz 18:07
Jack:
jaki znak ma cosα dla 0< α < 90 ?
30 wrz 18:10
Jack:
| | 45 | | √45 | |
bo cos2α= |
| daje nam cosα=± |
| . Dzięki kątowi z zadania będziesz mógł |
| | 49 | | 7 | |
wybrać znak.
30 wrz 18:12
piotrek: już wiem że dodatnie
30 wrz 18:14
piotrek: dzięki wielkie za pomoc juz rozwiązałem to zadanie
30 wrz 18:18
Bogdan:

Jeśli kąt jest ostry, to najprościej rozwiązuje się takie zadanie bez stosowania wzorów
za wyjątkiem wzoru Pitagorasa i bez zastanawiania się nad znakiem korzystając z prostego
rysunku.
| | 3√5 | | 2 | | 2√5 | |
cosα = |
| , tgα = |
| = |
| |
| | 7 | | 3√5 | | 15 | |
i już.
30 wrz 18:26
Jack:
to prawda, że wystarczy rysunek ale uproszczenie nie jest wielkie
30 wrz 18:28