lehu: Wiedząc, że log54=a i log53=b, oblicz log2512
31 gru 15:10
karmnik: log2512 = a + b
log2512 = log253 + log254 = (1/2)log53 + (1/2)log54 = log5√3 + log5√4 =
log52√3
nie wiem czy o to chodzi
31 gru 16:22
lehu: teraz dopiero spojrzałem do odpowiedzi. jest tam (a+b)/2, więc to coś innego
31 gru 16:40
lehu: log
254=log
54/2
log
253=log
53/2
i to jest (a+b)/2
31 gru 16:48
karmnik: No tak, no bo:
log
2512 = log
253 + log
254 = a+b
log
2512 = 1/2 log
512 = 1/2 (log
54 + log
53) = 1/2 (a+b)
31 gru 16:51
karmnik: mała korekta
log253 + log254 = (1/2)a+(1/2)b
31 gru 16:55
stary rok:
I dobrze Karmnik! ( "otrzaskany " jesteś z logarytmów

można było i tak:
log
2512 = (1/2)log
512= log
5(12)
1/2= log
52
√3
lub pozostawiając a i b
(1/2)* log
512= (1/2)(log
54 + log
53) = (1/2)*(a +b)
31 gru 17:01
nowy rok:
a najprościej byłoby wprost z definicji logarytmu
log54=a ⇔5a=4
log53=b ⇔ 5b=3
stąd
12=4*3=5a*5b=5a+b
log2512=c ⇔ 25c=12 ⇔ 52c=12=5a+b
2c=a+b
c=(a+b)/2
log2512=(a+b)/2
31 gru 18:35
stary rok: Haha!
U mnie mniej pisania!
Dobry też ten stary sposób!
31 gru 21:14
Dsahddjs: Log 5 z 12,5
5 gru 00:11
Dsahddjs:
5 gru 00:12
5 gru 00:16