funkcja
daniel: Liczbe 6 przedstaw w postaci sumy dówch liczb tak aby suma kwadratów tych liczb była
najmniejsza.Prosze zróbcie mi to ; )
30 wrz 16:32
Jack:
a+b=6 ⇒ b=6−a
S(a)=a2+(6−a)2
Policz ekstremum (albo "p" wierzchołka paraboli, tzn. takie a, dla którego S(a) przyjmuje
najmniejszą wartość).
30 wrz 16:39
daniel: Jack mozesz mi policzyc ?
30 wrz 16:40
Jack:
Wszystko już masz... Podstawiasz tylko do wzoru na wierzchołek paraboli (no a wcześniej trzeba
podnieść ten nawias do kwadratu i uprościć wyrażenie).
30 wrz 16:42