ciąg eulera granica
dervu: Witam
Nie mogę sobie poradzić z tym przykładem, z tego co wiem, to trzeba to doprowadzić do ciągu
Eulera. Nie wychodzi mi to.
((n2+5n+4)/(n2+3n+2))(2n+3)
30 wrz 11:13
dervu: Poprawka:
(n2+5n+4n2+3n+2)2n+3
30 wrz 11:15
Jack:
Na początek policz pierwiastki licznika i mianownika... zdaje się że wyraz (n+1) się skróci.
30 wrz 11:41
dervu: Zgadza się. Tylko jest problem tutaj:
Po skróceniu:
({n+4}{n+2}){2n+3} = ({n+4+2−2}{n+2}){2n+3} = (1+{2}{n+2}){2n+3} =
(1+ {1}{{n+2}{2}}){{n+2}{2}+{2}{n+2}*{2n+3}}
Dobrze robię?
30 wrz 12:08
Jack:
a można prosić o ładniejszy zapis? Wyżej ułamki Ci wyszły...
30 wrz 12:13
Jack:
| | n+4 | | 2 | | 2 | |
( |
| )2n+3=...=(1+ |
| )2n+3=(1+ |
| )(n+2)/2*(2n+3)*2/(n+2)=
|
| | n+2 | | n+2 | | n+2 | |
| | 2 | |
=( (1+ |
| )(n+2)/2))(2n+3)*2/(n+2)= △
|
| | n+2 | |
| | (2n+3)*2 | |
limn→∞ (2n+3)*2/(n+2)=limn→∞ |
| =4
|
| | (n+2) | |
△=e
4
30 wrz 12:28