podzielność
Mira: Wykaż, że dla żadnego całkowitego n, liczba n2+3n+5 nie dzieli się przez 121
30 wrz 08:51
think: czyli nie ma rozwiązań całkowitych takiego układu:
g(n) = 121n
f(n) = n2 + 3n + 5
121n = n2 + 3n + 5
30 wrz 10:27
Vax: think, tego się tak nie robi

Zauważ, że:
121 | n
2+3n+5 ⇒ 11 | n
2+3n+5 ⇔ 11 | n
2−8n+5 ⇔ 11 | (n−4)
2−11 ⇔ 11 | (n−4)
2
Czyli dla pewnego całkowitego k musi zachodzić n = 11k+4 ale podstawiając mamy:
(11k+4)
2+3(11k+4)+5 = 121k
2+88k+16+33k+12+5 = 121k
2+121k+33 = 121(k
2+k)+33
Co oczywiście przez 121 się nie dzieli.
Pozdrawiam.
16 maj 16:48
Vizer: 11 | n2+3n+5 ⇔ 11 | n2−8n+5
Vax możesz mi wytłumaczyć to przejście? Nigdy nie rozumiałem zadań z reszt, ech.
16 maj 17:42
bart: 3−(−8)=11 ale tez nie wiem co to ma znaczyc
16 maj 18:18
Vax: Oczywiście, zauważ, że mamy udowodnić:
11 | n
2+3n+5
Teraz dodając do tego prawdziwą nierówność 11 | −11n mamy równoważną podzielność do pokazania:
11 | n
2−8n+5
I dalej masz w poprzednim poście, w takich zadaniach możemy zwiększać/zmniejszać dowolne
składniki o wielokrotności dzielnika, w naszym przypadku 11
16 maj 18:38
Eta:
2 sposób

dowód ad absurdum
załóżmy, że ta liczba dzieli się przez 121
zatem;
n
2 +3n +5= 121*k, dla k€C
n
2 +3n +5 −121k=0 , Δ= 484k
2 −11= 11( 44k
2−1) −−− nie jest kwadratem liczbynaturalnej
zatem równanie nie ma pierwiastków wymiernych
co kończy dowód
liczba n
2 +3n +5 nie dzieli się przez 121
16 maj 18:51
Schibby: @Eta, w jaki sposób liczysz tą deltę ?

Skoro n jest naszą niewiadomą, to delta powinna chyba
wynieść:
Δ = 9−20(−121k) = 2420k+9
16 maj 19:00
Eta:
a= 1 b= 3 c= 5 −121k
Δ= 9 −4( 5 −121k)= 9 −20 +484k = 484k −11= 11( 44 k−1)
pomyłkowo wpisał się k
2
16 maj 19:36