Jayna: zad 1. Reszta z dzielenia wielomianu 2x3 + x2 - x +7 przez dwumian x - a wynosi 7.
Oblicz wartość a.
zad 2. Reszty z dzielenia wielomianów 2x3 +5x2 - 5x - 7 i 2x3 +4x2 - 2x +3 przez
dwumian x-a są takie same. Znajdź liczbę a.
31 gru 14:04
knt: 1) W(a)=7
W(a)=2a3 + a2 - a +7=7
2a3+a2-a=0
a(2a2+a-1)=0
a=0 v 2a2+a-1=0
Δ=1+8=9
√Δ=3
a1=(-1+3)/4=1/2
a2=(-1-3)/4=-1
A więc a=0 v a=1/2 v a=-1
31 gru 17:24
knt: 2) W(a)=
2a3 +5a2 - 5a - 7=2a3 +4a2 - 2a +3
a2-3a-10=0
Δ=9+40=49
√Δ=7
a1=(3+7)/2=5
a2=(3-7)/2=-2
A więc a=5 v a=-2
31 gru 17:28
stary rok: Nicek zmieniony

Wszyscy balują! ...... a My ciągle na "dyżurze"
31 gru 17:30