prawdopodobieństwo
uczennica: W urnie są 3 kule czarne i pewna liczba kul białych. ile co najmniej powinno być kul białych w
urnie, aby prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul czarnych przy losowaniu 2 kul z urny było
mniejsze od
115?
29 wrz 22:46
Ломоно́сов : Oznaczenia:
n − liczba kul białych w urnie
3 − liczba kul czarnych w urnie
n + 3 − liczba kul białych i czarnych (wszystkich) w urnie
A − zd. elementarne sprzyjające zd. losowemu − wylosowanie 2 kul czarnych
29 wrz 22:58
uczennica - pomocy :): wiem, ale własnie problem w tym że nie wiem jakmam wyjść z tego
29 wrz 23:02
sushi_ gg6397228: rozpisac symbol Newtona i potem wyjdzie jakies rownanie kwadratowe
29 wrz 23:10
prawdopodobieństwo - help:
29 wrz 23:13
sushi_ gg6397228:
| | (n+3)! | | (n+2)*(n+3) | |
= |
| = |
| |
| | 2!* (n+1)! | | 2 | |
29 wrz 23:15
prawdopodobieństwo - help: nie rozumiem ale już trudno
29 wrz 23:17
sushi_ gg6397228:
wylosowanie czegos tam to masz kombinacje
| |
===> n − ilosc kul, k− ile wylosowalismy, wiec nei mozemy wylosowac wiecej niz mamy |
| |
29 wrz 23:20
prawdopodobieństwo - help: wyliczam i wychodzi n= −1.5 odpada
lub n= 2 ale to sie nie zgadza bo wtedy nie jest mniejsze
od 1/15
29 wrz 23:22
sushi_ gg6397228: pokaz obliczenia, to zobacze gdzie masz bład
29 wrz 23:23
prawdopodobieństwo - help:
| | (n + 2)(n+3) | | n2 + 2n +3n +6 | |
N {n + 3}{2} = |
| = |
| = n2 + 5n + 62 |
| | 2 | | 2 | |
delta − 25 − 24 = 1
n
1=
−5 −12 = −3
n
2=
5−12=4
29 wrz 23:30
prawdopodobieństwo - help:
2)
42 = 2
29 wrz 23:32
sushi_ gg6397228: nie, przenosisz na druga strona
i teraz zamieniamy symbol Newtona i na jedna strone i delta
29 wrz 23:35
prawdopodobieństwo - help: dlaczego znak ci się zmienił
29 wrz 23:45
sushi_ gg6397228: znak jest ten sam " <"
29 wrz 23:47
prawdopodobieństwo - help: jestem ułomem bo wciąż mi nie wychodzi

haha albo pora taka późna
29 wrz 23:49
prawdopodobieństwo - help: ale z góry dzięki za dobre chęci]
29 wrz 23:50
sushi_ gg6397228: rozpisujesz symbol
9*10=90< (n+3)(n+2)
n+2= 9 n+3= 10 ==> n= 7 i koniec zadania, nawet nie trzeba delty liczyc
29 wrz 23:52
prawdopodobieństwo - help: w podr mam odp. co najmnije 8 kul białych
29 wrz 23:57
sushi_ gg6397228:
bo dla n=7 masz miejsce zerowe, wiec nastepna liczba to "8", bo nierownosc > 0
30 wrz 00:01