Oblicz!
Sandra: Z cyfr 1,2,3,4,5,6,7,8,9 losujemy trzy razy po jednej cyfrze bez zwracania. Układając
wylosowane liczby w kolejności losowania, tworzymy liczbę trzycyfrową, której cyfrą setek jest
pierwsza wylosowana cyfra. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania:
a) liczby parzystej
b) liczby większej od 432
c) liczby mniejszej od 872.
29 wrz 22:35
Ломоно́сов : a)
Moc zbioru Ω − 9 * 9 * 8= 648
Liczba parzysta − ostatnia cyfra równa 0, 2, 4, 6 lub 8
Z zerem: 9 * 8 = 72 ⇒A
1
Z 2,4,6 i 8 : (8*8*1)*4= 256 ⇒A
2
Moc A= 72 + 256 = 328
| | 328 | |
P(A)= |
| (skróć sobie do najprostszej postaci) |
| | 648 | |
29 wrz 22:44
Ломоно́сов : b)
Moc zbioru Ω = 9 * 9 * 8 = 648
Rozpatrzymy to w trzech przypadkach
1. Kiedy pierwsza wylosowana cyfra jest większa od 4
5 * 8 * 7 = 280
2. Kiedy pierwsza wylosowana cyfra jest równa 3, druga wylosowana cyfra większa od 3
1 * 5 * 7 = 35
3. Kiedy pierwsza wylosowana cyfra jest równa 3, druga wylosowana cyfra jest równa 4, trzecia
wylosowana cyfra jest większa od 2
1 * 1 * 5 = 5
Moc zbioru A − 280 + 35+ 5 =320
| | 320 | |
P(A)= |
| (skróć sobie do najprostszej postaci) |
| | 648 | |
Na tej samej zasadzie spróbuj zrobić c)
29 wrz 22:48
Sandra: Kurde nie rozumiem jak zrobic to C
29 wrz 22:56