marta: Dla jakich liczb naturalnych n liczba 4n2 +4n −7 jest kwadratem liczby naturalnej.
29 wrz 21:56
sushi_ gg6397228:
Δ=0 i liczymy
29 wrz 22:17
Bogdan:
sushi − ciekaw jestem Twojego pomysłu na rozwiązanie tego zadania, czy możesz
kontynuować jego rozwiązywanie.
29 wrz 22:47
marta: pomożecie ?
29 wrz 23:17
sushi_ gg6397228:
zwinac sie nie da do postaci (a+b)2
dla n=1 pasuje
29 wrz 23:32
Bogdan:
4n2 + 4n − 7 = x2 ⇒ 4n2 + 4n + 1 − 8 = x2 ⇒ (2n + 1)2 = x2 + 8
(2n + 1)2 − x2 = 8
(2n + 1 + x)(2n + 1 − x) = 8,
8 = 1*8 = 2*4 = 4*2 = 8*1 (uwzględniamy tu liczny naturalne)
Tworzymy układy równań:
2n + 1 + x = 1 2n + 1 + x = 2 2n + 1 + x = 4 2n + 1 + x = 8
2n + 1 − x = 8 2n + 1 − x = 4 2n + 1 − x = 2 2n + 1 − x = 1
Odejmujemy równania stronami:
2x = −7 odrzucamy, 2x = −2 odrzucamy, 2x = 2 ⇒ x = 1, 2x = 7 odrzucamy
Otrzymaliśmy 4n2 + 4n − 7 = 1 ⇒ 4n2 + 4n − 8 = 0 ⇒ n2 + n − 2 = 0
n = 1 lub n = −2 odrzucamy.
Odp.: n = 1
29 wrz 23:44
marta: dzięki już trochę wcześniej zrobiłam inna metodą ale wyszło to samo
30 wrz 00:03
think: Zdaje się że można rozwiązać układ równań
f(n) = 4n
2 + 4n − 7
g(n) = n
2
oczywiście interesują nas rozwiązania naturalne
n
2 = 4n
2 + 4n − 7
3n
2 + 4n − 7 = 0
Δ = 16 + 84 = 100
√Δ = 10
Czyli rozwiązaniem jest 1
30 wrz 10:24
think: wiem, że po czasie ale tak na przyszłość może to całkiem fajna i prosta metoda rozwiązywania
tego typu zagadnień o ile Bogdan nie zauważy w niej żadnych uchybień
30 wrz 10:24
Bogdan:
Zauważyłem uchybienie. Zilustruję przykładem.
Weźmy f(n) = 2n2 + 3n + 11, f(2) = 25 = 52
Dla n = 2 wyrażenie 2n2 + 3n + 11 i n∊N jest kwadratem naturalnej liczby 5.
Sprawdź think swoją metodą, czy 2n2 + 3n + 11 jest kwadratem pewnej liczby naturalnej,
czyli czy otrzymasz rozwiązanie n = 5.
30 wrz 13:27
think: 
a było już tak bosko

a wyszło jak zwykle... No trudno od jutra znów spróbuję zająć się
naprawianiem błędów

własnych oczywiście.
30 wrz 13:55
Bogdan:
Błędem było przyjęcie założenia: n
2 = f(n).
Należy tu przyjąć inne oznaczenie, np.: k
2 = f(n), ja zastosowałem x
2 = f(n).
30 wrz 14:01
think: zdaję sobie sprawę

ale właśnie dzięki ujednoliceniu zmiennych rozwiązanie problemu było jak
takie proste i piękne
30 wrz 14:02
think: dobra wracam do pracy, będę później
30 wrz 14:04