oblicz granice funkcji
ruda:
lim x−1x+1
x→1
29 wrz 21:25
sushi_ gg6397228:
| x2−1 | | (x+1)(x−1) | |
| = |
| = (x−1) |
| x+1 | | x+1 | |
29 wrz 22:15
ruda: (x−1)przy lim x→1 =0
i co dalej ? liczyc pochodna czy jak ?
29 wrz 22:46
sushi_ gg6397228: zgadywalem jaki masz przyklad bo tam nic nie widac bylo,
wiec zapisz to porzadnie
29 wrz 22:57
ruda: lim x→1 w liczniku : x2 −1
w mianowniku : x+1
29 wrz 23:08
sushi_ gg6397228: granica powina byc do "minus 1" bo tak masz
29 wrz 23:16
ruda: powinna być, ale nie jest. przykład jest taki jak napisałam wyżej. co sie robi dalej, kiedy
wynik wychodzi 0?
30 wrz 13:29
ruda: powinna być, ale nie jest. przykład jest taki jak napisałam wyżej. co sie robi dalej, kiedy
wynik wychodzi 0?
30 wrz 13:29
Bogdan:
Co się robi dalej − zależy od pełnej treści zadania. Podaj tę treść.
| | x2 − 1 | |
Jeśli treść zadania brzmi: oblicz granicę funkcji f(x) = |
| , przy x→1 |
| | x + 1 | |
| | (x − 1)(x + 1) | |
to po wykonaniu obliczeń lim(x→1) |
| = 0 |
| | x + 1 | |
nic więcej się nie robi poza napisaniem odpowiedzi.
30 wrz 13:39
ruda: teoretycznie treść zadania brzmi: oblicz granicę funkcji, ale w praktyce wykładowca nakazał
liczyć dalej, jeśli wynik =0. a więc co jeszcze da się z tym zrobić, aby wynik ≠0
30 wrz 13:50
sushi_ gg6397228:
aby wynik byl ≠0 to granica musi byc (x→ −1) z tym nic wiecej nie zrobisz
30 wrz 13:52
Bogdan:

Można ewentualnie wykonać rysunek, ale w tego rodzaju zadaniach w zasadzie nie
sporządza się ilustracji graficznej.
Widać na rysunku, że dla x = 1 wartość funkcji y = 0 oraz dla x = −1 funkcja nie jest
określona ("dziura" na wykresie).
30 wrz 14:08