Haushinka: 
Na loterii sprzedawano losy w cenia 10zł, 15zł i 50zł. Sprzedano 47 losów na sumę 525zł.
Srawdz te informacje jezeli wiadomo ze sprzedano kazdy rodzaj losu.
31 gru 14:00
Basia:
x+y+z=47
10x+15y+50z=525
przy czym x,y,z∈N i x#0 i y#0 i z#0
drugie dzielimy przez 10; pierwsze mnozymy przez -1
x+1,5y+5z=52,5
-x-y-z=-47
----------------------------
0,5y+4z=5,5 /*2
y+8z=11
y=11-8z
z może się równać tylko 1, bo gdyby z ≥ 2 to y<0 a to jest niemożliwe
z=1
y=3
x=43
43*10+3*15+1*50=430+45+50=525
czyli jest to możliwe
31 gru 17:33