ciąg arytmetyczny
Sylwek: w styczniu pewien zakład wyprodukował 200 sztuk zabawek. W kolejnych miesiącach zwiększał
produkcję o 20 sztuk.
a)Wyznacz wielkość rocznej produkcji tego zakładu.
b)Oblicz, po ilu miesiącach łączna produkcja przekroczy 1600 sztuk.
c)Sprawdź, czy istnieje miesiąc, w którym produkcja wynosiła 340 sztuk; jeżeli tak to który?
Proszę o szybką pomoc.
29 wrz 20:14
Sylwek: ktokolwiek

bardzo proszę
29 wrz 20:32
Sylwek: bardzo proszę:( jutro z takich zadań mam klasówkę
29 wrz 20:44
Godzio:
a1 = 200
r = 20
a12 = a1 + (12 − 1) * r
b) an > 1600
c) an = 400
29 wrz 20:47
Godzio: c) an = 340 oczywiście
jeśli n wyjdzie naturalne to takie coś jest
29 wrz 20:47
Sylwek: a) podstawiłem wszystko do wzoru ale wychodzi wynik inny niż w odpowiedziach..
powinno wyjść 3720 a wychodzi mi 420:(
29 wrz 20:54
Godzio: Treść poprawna ?
29 wrz 20:57
Sylwek: tak wszystko tak jak w książce
29 wrz 20:59
Godzio:
To w takim razie nie mam pojęcia co tu może być źle
29 wrz 21:01
Godzio:
Dobra miałem jakieś zaćmienie mózgu

Tu oczywiście chodzi o sumę S
12
| | a1 + a12 | |
S12 = |
| * 12 =... |
| | 2 | |
29 wrz 21:03
Godzio: tak samo w b)
Sn > 1600
29 wrz 21:03
Bogdan:
Ciąg arytmetyczny (a
n): r = 20
a
1 = 200, a
12 = 200 + 11*20 = 420
| | 1 | |
S12 = |
| * 12 * (200 + 420) = ... |
| | 2 | |
29 wrz 21:04
Sylwek: Wielkie dzięki
29 wrz 21:07
Sylwek: super a wyszło ale teraz b) nie wychodzi
29 wrz 21:18
Sylwek: help me..proszę tylko o pokazanie jakiego wzoru użyć resztę zrobię sam
29 wrz 21:32
Sylwek: no nic.. i tak dużo mi pomogliście

a tak w ogóle to dobra strona do przypomnienia przed
matura
29 wrz 21:43
Bogdan:
a
n = 200 + (n − 1)*20 = 200 + 20n − 20 = 20n + 180
| | 1 | |
Sn > 1600 ⇒ |
| n(200 + 20n + 180) > 1600, n∊N+ |
| | 2 | |
29 wrz 21:57