Siemanko to znowu ja xD.
Somek: Siemanko to znowu ja xD.
Mam jeszcze jeden problem ...mianowicie ...
Dla jakich wartości parametru m równania x
4 +(m−3)x
2+m
2=0 ma cztery różne rozwiązania ?
Tak samo siedze nad tym dłuższy czas i nic

... Proszę o szybką pomoc. Pozdro
29 wrz 20:06
Sylwek: x4+x2m−3x2+m2=0
x2(x2+m)−3(x2+m)=0
dlatego więc żeby to równanie maiło cztery rozwiązania m musi się równać 3. Ale nie jestem
pewien i nie wiem jak to fachowo zapisać:(
29 wrz 20:39
Somek: Hmm... może coś zaraz rozkminie xd
29 wrz 20:49
Somek: w rozwiązaniach mam tak :
m e (−3,0) u (0,1) Hmmm...
29 wrz 20:54
Kejt: raczej nie może tak być, ponieważ:
−3(x2+m)=−3x2−3m .
więc jeśli już to m=−3.
29 wrz 20:56
Somek: a może mi ktoś podać całe rozwiązanie ^^ będe wdzięczny
29 wrz 21:04
Kejt: po pierwsze, gdybym to ja wiedziała jak to dokładnie rozpisać, po drugie jaki jest Twój wkład w
to zadanie?
29 wrz 21:07
Somek: 3 strony zapisane i ni chu ja nic się nie zgadza z odpowiedziami
29 wrz 21:09
Bogdan:
Równanie ax
4 + bx
2 + c = 0 ma 4 różne rozwiązania wtedy, gdy zachodzą jednocześnie
nierówności:
1. a ≠ 0
2 Δ > 0
29 wrz 21:11