ciagi
daniel: W pewnym ciągu arytmetycznym a5=16, a8=31. W ym ciągu:
a) a11=78
b)a11=76
c)a11=47
d)a11=46
mi wychodzi odpowiedź d czy to jest dobrze
29 wrz 20:03
sushi_ gg6397228: r=5
a11=31+15=...
29 wrz 22:27
Bogdan:
W ciągu arytmetycznym (an): 2an = an−k + an+k o ile an−k i an+k istnieją.
W tym zadaniu mamy: 2a8 = a5 + a11 ⇒ a11 = 2a8 − a5
29 wrz 22:41
Eta:
Witam

No wreszcie Jakub mnie odblokował ! ( bo nieopatrzne sama się zablokowałam)

Nawiążę do tego zadania:
Ja tłumaczyłam tę zależność podobnie
a
8= a
5+3r
a
8= a
11−3r
−−−−−−−−−−−−−−−−
2a
8= a
5 +a
11 => a
11= 2a
8 −a
5
30 wrz 00:37
Gustlik: Można zrobić tak:
a8−a5=3r
31−16=3r
15=3r /:3
r=5
a11=a8+3r
a11=31+15
a11=46 → odp. d).
30 wrz 00:44
Eta:
Gustliczku 
Rozwiązanie podane przez
Bogdana .... ( i moje)
nie wymaga wyznaczania
r
30 wrz 01:01