Dla jakich wartości parametru a pierwiastki
Somek: Siemanko . Mam wielki problem a mianowicie:
Dla jakich wartości parametru a pierwiastki x1,x2,x3,x4 równania
x4+5x3+ax2−40x+64=0 spełniaja warunki :x2=−2x1,x3=4x1,x4=−8x1
Wyznacz wszystkie pierwiastki równania.
Nieczaje kompletnie o co chodzi w tym zadaniu jakby mógł ktoś mi to dobrze wytłumaczyć. Proszę
o szybką odpowiedź. Pozdro
29 wrz 20:00
Adam: Pomocyyy
29 wrz 21:58
Somek: Ty też to samo zad xd?
29 wrz 21:58
Adam: Tiaa hehe
29 wrz 21:59
Godzio:
Postać iloczynowa:
(x − x1)(x − x2)(x − x3)(x − x4) = x4 + 5x3 + ax2 − 40x + 64
(x − x1)(x + 2x1)(x − 4x1)(x + 8x1) = ...
x4 + 5x1*x3 − 30x12x2 − 40x13x + 64x14 = x4 + 5x3 + ax2 − 40x + 64
przyrównuje współczynniki
x1 = 1 −−− z każdego tak wychodzi więc
a = −30
29 wrz 22:07
Bogdan:
x1 = c, x2 = −2c, x3 = 4c, x4 = −8c
(x − x1)(x − x2)(x − x3)(x − x4) = (x − c)(x + 2c)(x − 4c)(x + 8c) = ...
Po wymnożeniu wyrażeń w nawiasach przez siebie uporządkuj otrzymany wielomian
i porównaj jego współczynniki ze współczynnikami zadanego wielomianu
29 wrz 22:07
Bogdan:
Godzio i inni, żebyśmy nie wchodzili w te same zadania proponuję uprzedzać o swoim
zamiarze pomocy zapisem np. rozwiązuję, pomagam, wchodzę itp.
29 wrz 22:10