Joanna: Pole trójkąta równoramiennego, którego podstawa ma długość 10cm a jego ramię ma długość 4
cm wynosi:
a).20cm2
b).12 cm
c).15cm2
d)22cz2
Zależy mi na obliczeniach
31 gru 11:40
megi:
P= 1/2 * a * h a= 10 więc trzeba obliczyć h
narysuj wysokość w tym trójkacie równoramiennym
zobaczysz ,że podzieliła ona ten trójkat na dwa trójkąty prostokatne
z tw. Pitagorasa obliczymy h
b2 = h2 = (1/2*a)2
42 = h2 = 52
h2 = 25 - 16
h2 = 9 to h = 3 cm
zatem pole trójkata juz można obliczyć
P= 1/2 * 10 * 3
P= 5*3
P= 15 cm 2
zatem prawidłowa odp; to c)
31 gru 12:47
Joanna: Dziękuję za szybką odpowiedz
31 gru 12:56