Joanna: W styczniu 2 zespoły pracownikow wykonały 900 odbiorników radiowych.
W lutym pierwszy zespół wykonał o 15%więcej a drugi o 12% więcej odbiorników, niż w
styczniu co dało razem 1020 sztuk odbiorników.
Ile odbiorników wykonał każdy zespół w styczniu a ile w lutym?
31 gru 11:38
megi:
x --- ilość wkonanych odb. przez 1zespół
y ---- przez 2 zespół
tworzymy układ równań zgodnie z treścia zad.
x + y = 900
x+ 0,15 *x + y + 0,12*y = 1020 bo 12% = 0,12
15%= 0,15
czyli
x+y = 900 / * (- 1,15)
1,15x +1,12 y = 1020
- 1,15x - 1,15 y = - 1035
1,15x + 1,12y = 1020
--------------------------------
= - 0,03y= - 15 /: (- 0,03)
y = 500
to x = 900 - 500 = 400
w styczniu 1zespół --- 400
2 zespół --- 500
w lutym
1 zespół --- o,15* 4oo = 60 ( czyli o 60 więcej
zatem 1 zespół --- 400 + 60 = 460
2 zespół --- 0,12 * 500= 60 ( czyli tez o 60 wiecej
zatem 2 zespół ---- 500 + 60 = 560
odp; w styczniu : 1 zesp. --- 400 2 zesp. --- 500
w lutym : 1 zesp. --- 460 2 zesp. -- 560
31 gru 13:05