ciąg geometryczny,i arytmtyczny
daniel:
1.znajdź wzór ogólny ciągu geometrycznego, gdy:
a)b4=8, q=43
b)a3=18, a5=162
2. wyznacz ciag arytmetyczny(an), w którym:
a) r=−2 i S23=−598
b)a8=23, a5=162
29 wrz 18:47
Godzio: 1.
a)
b
4 = a
1 * q
3
| | 27 | | 4 | | 27 | | 4 | | 3 | |
bn = a1 * qn − 1 = |
| * ( |
| )n − 1 = |
| * ( |
| )n * |
| = |
| | 8 | | 3 | | 8 | | 3 | | 4 | |
2.
a)
| | a1 + a23 | | a1 + a1 + 22r | |
S23 = |
| * 23 = |
| * 23 = −598 ⇒ a1 = ... |
| | 2 | | 2 | |
a
n = a
1 + (n − 1) * r
b) a
8 − a
5 = 3r ⇒ r = ... a
5 = a
1 + 4r ⇒ a
1 = ...
Dokańczaj
29 wrz 19:01