ciągi arytmetyczne
sznureczek: Cześć, mam problem z takimi zadaniami jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc to bardzo prosze o
pomoc pliss:
Zad. 22
a) Oblicz sume wyrazów od 10 do 30 dla ciągu arytmetycznego, w którym a1=−5,a r=0,5
b) dla pewnego ciągu arytmetycznego S10=−37,5, a S20=25. Oblicz S30
c)Oblicz sumę 10 początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego , w którym S20=33, S30=86
Zad. 23
Ciąg (an) jest arytmetyczny i Sn =a1+a2+........+an.
Znajdź pierwszy wyraz i różnice ciągu (an), wiedząc,że:
a) S2=−24, a2=12
b) S2=13, S3=16
c) Sn=4n2− 9n
Zad. 25
W pierwszym rzędzie amfiteatru może zasiąść 40 osób, a w każdym następnymrzędzie o 8 osób
więcej . Ile miejsc znajduje się w ostatnim 21 rzędzie ?. Ile miejsc ma ten amfiteatr ?
Zad. 26
Dachowki ułożone są na jednej połaci dachu w 16 rzędach. Najniższy rząd składa się ze 130
dachówek, a w każdym następnym rzędzie o 5 dachówek mniej niż w rzędzie poprzednim. Ile
dachówek leży w najwyższym rzędzie ? Ile dachówek leży na całej połaci dachu ?
JESZCZE RAZ BARDZO PROSZE O POMOC..............................
29 wrz 18:34
sznureczek: w 22 i 23 tylko C
30 wrz 18:36