funkcje
Kejt: Dziedziną D funkcji f jest zbiór liczb trzycyfrowych niepodzielnych przez 10. Funkcja f każdej
liczbie n∊D przyporządkowuje liczbę trzycyfrową, która powstaje przez zapisanie cyfr liczby n
w odwrotnej kolejności.
c) Uzasadnij, że dla każdego n∊D liczba f(n)−n jest podzielna przez 99.
trzeba wzór napisać? czy jak?
29 wrz 18:24
Ahues: Wzór "ogólny" na liczbę trzycyfrową:
100a + 10b + c, a, b ,c ∊ {0,1,2,...,9} i a≠0
Jeżeli liczba trzycyfrowa ma być niepodzielna przez 10 to do wzoru "ogólnego" trzeba dodać
warunek c ≠ 0
"Funkcja f każdej liczbie n∊D przyporządkowuje liczbę trzycyfrową:
f(n)=f(100a+ 10b + c)
"która powstaje przez zapisanie cyfr liczby n w odwrotnej kolejności. "
f(100a + 10b + c)= 100c + 10b + a
"Uzasadnij, że dla każdego n∊D liczba f(n)−n jest podzielna przez 99"
f(n)−n= (100a + 10b + c) − (100c+ 10b + a) = 99a − 99c= 99(a − c)
29 wrz 18:42
Kejt: wystarczyłaby wskazówka, dziękuję bardzo
29 wrz 18:45