Pomocy logarytmy
q: Jeśli m=0,5log
536, to log
58,64=
a) 2m−3
b) 3m−2
c) 3/2m
d) m
3/25
Błagam o pomoc!
29 wrz 18:22
Kejt: 0,5log536=log5 3612=...
dokończ na początek. tam jest 8,64?
29 wrz 18:25
q: log56
Tak tam jest 8.64
29 wrz 18:30
Kejt: będzie chyba trzeba metodą prób i błędów, czyli podstawiasz do odpowiedzi i sprawdzasz czy
wychodzi..
| | 36 | |
a) 2m−3=log562−log5125=log536−log5125=log5( |
| )=log50,288 |
| | 125 | |
itd.
29 wrz 18:37
Ken:
| | 6 | | 6 | |
log5 8,64 = log5 (6*( |
| )2 = log5 6 + 2log5 |
| = log5 6 + 2(log5 6 − log5 5) |
| | 5 | | 5 | |
29 wrz 18:45
q: Dziękuję bardzo
29 wrz 18:50
Mon: Odpowiedź b) 3m−2
26 lis 13:45