Joanna: Suma dwóch liczb jest równa 30 a różnica ich kwadratów 120. Jakie to liczby?
31 gru 11:34
megi:
tworzymy układ równań zgodnie z treścią zad.
x, y, ---- szkane liczby
x+y= 30
x2 - y2 = 120 x2 - y2 = (x+y)(x-y) --- ze wzoru
na różnicę kwadratów
x + y = 30
(x+y)(x - y) = 120 podstawiamy za x +y = 30
x+y= 30
30(x - y )= 120 / :30
x + y = 30
x - y = 4
-------------
2x = 34 to x = 17 czyli 17 +y = 30 to y = 30 - 17 = 13
odp;
szukane liczby to x = 17 y = 13
31 gru 12:42
Joanna: Dziękuje za odp
31 gru 12:59