monika mmm: witam..
mam 3 zad. i do nich odpowiedzi ale i tak nie wiem jak do tych odp. dojść:( proszę o
pomoc..
zad1.równanie: π2 +(x+1) π + x =0
odp.ma jedno rozwiązanie ujemne.
zad2. liczba a= -5 -√13 /6 jest pierwiastkiem równania 3x2 + 5x +1 =0
odp.3a2 +5a + 1≤0
zad3.liczba niewymiernych pierwiastków równania (x4 -4)(x2+4x+1)=0
odp.4 niewymierne pierwiastki
31 gru 10:54
megi: zad1/
napisz czy to równanie nie ma przypadkiem X2
bo cos tak mi się wydaje !
31 gru 13:11
monika mmm: nie na pewno tak jest...
31 gru 16:13
stary rok:
Zad1/ πx +x = -π
2 - π to po wymnożeniu
x( π +1) = - π(π +1) /: (π+1)
x = - π --- czyli jedno ujemne bo to ≈ - 3,14
zad2/
nie bardzo wiem o co Ci chodzi

masz sprawdzić ? czy jakie pytanie tu jest?
zad3/
x
4 - 4 = (x
2 - 2)(x
2+2)= (x-
√2)(x +
√2) (x
2+2)=0
tutaj sa dwa pierw. niewym.
x
1=
√2 x
2 = -
√2
równanie
x
2 +4x +1=0 Δ= 4-4=0 x
3+x
4= -4/2= -2
przykro mi

ale odp: dwa pierw. niewymierne
chyba że coś źle napisałaś w tym drugim nawiasie?
może tam miało być
(x
2 +4x -1) --- to wtedy tak!
31 gru 17:16
nowy rok:
ależ są 4 (cztery)
Δ=16-4=12=4*3
√Δ=2√3
x3=(-4-2√3)/2=-2-√3
x4=(-4+2√3)/2=-2+√3
Δ Ci się stary roczku źle policzyła, ale to na pewno z powodu przedbalowego pośpiechu
31 gru 18:28
monika mmm: zad2 jest słowo w słowo przepisane z książki i nic nie pisze co z tym trzeba zrobić tylko
jest odp.jaką napisałam i też nie wiem co z tym trzeba zrobić;[ ..i dziękuje za
pozostałe zadania
1 sty 19:58