Rozwiąż równanie
arek: log(x+√5)= −log(x−√5)
29 wrz 16:11
29 wrz 16:17
Kamil: popatrz, poglowkuj troche sam
29 wrz 16:18
cubus: a odp : to 5 lub −5

dobrze policzylem
29 wrz 16:37
Godzio:
x = √5 v x = −√5
29 wrz 16:42
Godzio: a że x > √5 to x = −√5 odpada
29 wrz 16:42
cubus: true
29 wrz 16:43
cubus: dobra a teraz mu to wytlumacz...
29 wrz 16:49
arek: mam dziedzinę i co dalej
x+√5>0 i x−√5>0
x>−√5 i x>√5
29 wrz 17:08
arek: Dr:x nalezy(√5;+nieskonczonosci)
29 wrz 17:10
Kejt: dziedzina ("zsumowana") to będzie x>√5 bo to i tak jest większe od −√5.
dalej przerzucasz −log(x−√5) na lewą stronę, korzystasz ze wzoru, który podał Kamil na
dodawanie log i stosujesz wzór skróconego mnożenia.
29 wrz 17:12
Ken:
x > √5
log(x + √5) + log(x − √5) = 0
log(x2 − 5) = 0
x2 − 5 = 100
x2 − 6 = 0
(x − √6)(x + √6) = 0
x = √6
lub
x = −√6 sprzeczność
29 wrz 17:25