punkty A B C D E SĄ WIERZCHOŁKAMI pięciokąta foremnegolfa WYZNACZ MIARY KĄTÓW A
NINA:

punkty A B C D E SĄ WIERZCHOŁKAMI pięciokąta foremnegolfa WYZNACZ MIARY KĄTÓW ALFA BETA
29 wrz 14:48
Kamil:
29 wrz 15:07
Kamil:

promien, dlugosc 'a' , kat 'alfa' oraz 'C' powinnas miec podane a jesli nie masz to mozesz je
sobie obliczyc z wzajemnych relacji
dzieki temu obliczysz pozaostale wartosci katow( w trojkacie w ktorymjest kat 'C')
zapomnialem wczesniejh narysowac jednej rzeczy wiec teraz uzupelniam
boki MK i Kn maja dlugosc a, kat MKN mozesz obliczyc , potem z tw cosinusow badz sinusow
obliczasz reszte
majac wyliczone katy SJN i MJL obliczysz MJS czyli twoj 'b'
moj JML to twoj 'a'
29 wrz 15:14
Kamil: mam nadzieje ze chociaz troche pomoglem
29 wrz 15:14
think: dobra ja rozwinę do oznakować z ostatniego rysunku Kamila.
trzeba pamiętać, że jest to twór foremny, czyli wszystkie boki są równej długości.
kąt między bokami dwoma kolejnymi bokami wynosi 108o ( ti jest kąt przy każdym wierzchołku
J,K,L,M,N)
Trójkąt złożony z trzech kolejnych wierzchołków jest trójkątem równoramiennym, czyli jeśli kąt
np przy wierzchołku L = 108 to kąty LJM i LMJ są równe i mają po:
2a+ 108 = 180 → a= 36o
Natomiast b z Twojego rysunku o ile dobrze interpretuję jego położenie:
b = 108 − a − kąt SJN = 108 − 36 − 54 = 18o
29 wrz 15:53
bibi:

⊂
29 wrz 16:13