liczby rzeczywiste, pierwsza liceum
alina: pierwsza klasa liceum, dla was pewnie prosciutkie, nie sprawia trochę problemów. pomożecie?
1) wykaż, że liczba 7
100 − 7
99 − 2*7
98 jest podzielna przez 10
2) oblicz wartośc wyrazenia
| | (a2 + 2ab + b2)−1 | | (2a − b)−2 | |
|
| : |
| , gdy a=1 i b=0,5 |
| | (a+b)4 | | (4a2 − 4ab + b2)3 | |
niby banalne, ale jednak coś robię źle, że nie wychodzi.
29 wrz 14:19
sushi_ gg6397228: 1. wyciagnij przed nawias 798
2 pokaz obliczenia, bo podstawianie do wzorow to 6 klasa SP
29 wrz 14:20
alina: dobra, do pierwszego już doszłam
tak, wiem, ze drugie to banalne, przecież mam prawo się gdzieś mylić, albo nie? jaka jest
najprostsza postać tego wyrażenia?
29 wrz 14:24
alina: | | 9 | |
po prostu chodzi o to, że w tym drugim wynik to po prostu |
| a mnie wychodzi jakieś |
| | 4 | |
3,808itp ...
29 wrz 14:25
Maciek: Licz na ulamkach a nie na kalkulatorze
29 wrz 14:26
sushi_ gg6397228: wiec zapisuj po kolei obliczenia, to zobacze gdzie sie mylisz
29 wrz 14:27
alina: ohhh, ohhhh
dam znać czy wyjdzie
29 wrz 14:28
alina: HAHA, PODNIEŚCIE SOBIE
32 DO POTĘGI ÓSMEJ I NA PEWNO WYJDĄ WAM ŁADNE UŁAMKI Z KTÓRYCH
29 wrz 14:50
alina: proszę, rozwiążcie mi to, bo juz nie mam siły. to jest niemożliwe
29 wrz 15:02
sushi_ gg6397228: nigdzie nei ma potegi 8, mialas zapisywac po kolei obliczenia
29 wrz 15:03
alina: końcowe obliczenia:
29 wrz 15:05
alina: | 1+1+0,25)−1 | | (2−0,5)−2 | |
| : |
| |
| (1+0,5)4 | | 4*1−4*1*0,5+0,25 | |
29 wrz 15:09
sushi_ gg6397228: to teraz zamien te koncowe obliczenia mnozenie == obrot drugiego ulamka, nie nie wymnazaj
dopoki sie nei skroci wszystko
29 wrz 15:14
sushi_ gg6397228:
| | 2,253 | | 2,252 | | | |
| * |
| = |
| = |
| |
| 1,54 | | | | 1,52 | | | |
29 wrz 15:18
alina: sushi, chyba nie lubisz polskiego. proszę, napisz to jaśniej
29 wrz 15:20
alina: skad te 1,52 skoro było 1,5 ?
29 wrz 15:21
sushi_ gg6397228: | | 1 | |
zobacz pierwsza linijke (2a−b)−2= |
| |
| | (2a−b)2 | |
29 wrz 15:24
alina: mógłbyś mi to napisać już wszystko razem? znowu się pogubiłam....
29 wrz 15:27
sushi_ gg6397228: | | 1 | |
zobacz co napisalas o 15.09 w drugim ulamku w liczniku musi byc |
| |
| | 1,52 | |
jak masz dzielenie to mnozysz przed odwrotneosc
29 wrz 15:36