sylwek: Funkcja
ax2+b
y= ---------
(x-1)2
posiada asymptote pozioma y=1 oraz osiąga dla x=-3 ekstremum. wyznacz a i b
bardzooo prosze o pomoc pierwszy raz na oczy widze takie zadanie
31 gru 02:19
anmario:
Jeżeli ma asymptotę poziomą y=1 to granica tej funkcji przy x dążącym do ∞ lub do -∞
wynosi jeden (może też być 1 przy x dążącym do ∞ i do -∞ ). Jeżeli dla x=3 osiąga
ekstremum to pochodna tej funkcji musi być równa zero w punkcie x=3. Mam nadzieję, że
tyle Ci wystarczy by to policzyć, sam teraz nie za bardzo mam czas by to wszystko
napisać. Jednak jeżeli będzie problem daj znać, jutro chyba jeszcze znajdę trochę czasu
przed balem jak nie jutro to pojutrze, chyba nie ma wielkiej różnicy, nie?

Szczęśliwego Nowego Roku
31 gru 03:08
sylwek: mam jeszcze 3 takie zadania do zrobienia pomocne mi bylo gdybym mial choc jedno
rozwiazane na ktorym bym sie mogl wzorowac.bardzo prosze o rozwiazanie
1 sty 18:20
Basia: dostałeś podpowiedź, tutaj się POMAGA a nie wspiera lenistwa!
1 sty 18:41
1 sty 18:49
Basia:
pomogę Ci Sylwek ale napisz mi czy wiesz jak policzyć granicę tej funkcji w -∞ i +∞
1 sty 18:52
sylwek: (√ax2 - √b)(√ax2 + √b)
y=lim ------------------------------------
x->∞ (x-1)(x+1)
moze tak?
ale nie wiem co dalej
1 sty 19:12
anmario:
ax2+b
lim -------------- =1 więc
x→∞ (x-1)2
ax2+b
lim ------------- =1 więc (po podzieleniu licznika i mianownika przez x2
x→∞ x2-2x+1
co jest zwykłym sposobem postępowania w tego typy granicach, mam na myśli dzielenie
licznika i mianownika przez znajdujący się w mianowniku x do najwyższej potęgi)
(ax2+b)/x2
lim ------------------ =1
x→∞ (x2-2x+1)/x2
(ax2)/x2+b/x2
lim ------------------------------ =1
x→∞ (x2)/x2-(2x)/x2+1/x2
a+b/x2
lim ----------------- =1
x→∞ 1-2/x+1/x2
Teraz widać, że granica musi być równa a, bo b/x2 dąży do zera przy x dążącym do
nieskończoności, podobnie 2/x i 1/x2. WIęc a=1. Dasz radę dalej? To mnóstwo pisania.
1 sty 19:52