Obliczanie ekstremum
Kaś: Mam poprawkę z matmy (1. rok ekonomii) i nie rozumiem za bardzo jak obliczać wklęsłość i
wypukłość funkcji...
y=x
5+3x
4+5x
3
Pomóżcie!
29 wrz 13:11
sushi_ gg6397228:
trzeba policzyc pierwsza, druga pochodna
f ' ' >0 wypuklad ( usmiechnieta)
f ' ' <0 wklesla
29 wrz 13:23
Kaś: aha czyli...
f'(x) = 5x4+12x3+15x2
f''(x) = 20x3+36x2+30x
I tylko tyle?^^ Czyli funkcja jest wypukła?
29 wrz 13:27
Bogdan:
Wklęsłość i wypukłość funkcji nie oblicza się, ale wyznacza się przedziały wklęsłości
i wypukłości funkcji. Tu
http://www.math.edu.pl/wkleslosc-wypuklosc-krzywej znajdziesz
potrzebne informacje.
Wyznacz drugą pochodną funkcji i określ przedziały, w których f"(x) > 0, f"(x) < 0.
29 wrz 13:28
AS: Podaję przykład
Dana jest funkcja f(x) = x4 − 8*x3 + 18*x2 + 60*x − 48
Wyznaczyć przedziały wklęsłości i wypukłości funkcji.
Wyznaczam kolejno pierwszą i drugą pochodną.
f'(x) = 4*x3 − 24*x2 + 36*x + 60
f"(x) = 12*x2 − 48*x + 36 = 12*(x − 1)*(x − 3)
x ... 1 ...............3 .............
f"(x) + − − − − + + + wartości drugiej pochodnej
Funkcja wypukła gdy f"(x) > 0 dla każdego x z przedziału
W naszym przypadku są to przedziały: (−∞ , 1) U (3,∞) gdyż w każdym
z punktów tego przedziału f"(x) > 0
Funkcja wklęsła w przedziale (1,3) gdyż dla każdego z tego przedziału f"(x) < 0
29 wrz 16:51