Funkcja odwrotna
MarQ: Wyznacz funkcję odwrotną do funkcji y=3x
2+2x+1 nie wiem jak to doprowadzić do końca... gdy
liczę deltę wychodzi mi liczba poniżej 0... z góry dzięki
29 wrz 13:03
Bogdan:
Funkcja kwadratowa nie jest funkcją różnowartościową, nie istnieje więc funkcja do niej
odwrotna.
29 wrz 13:19
think: y = 3x
2 + 2x + 1 / ln
lny = ln3x
2 + ln2x + lne
lny = ln3 + 2lnx + lnx + lne
lny − ln3e = 3lnx
czyli funkcja odwrotna to
29 wrz 13:30
think: więc żeby nie było takiej kompromitacji, to z warunkiem, że dla x,y >0
29 wrz 13:34
Bogdan:
też nie
29 wrz 13:35
Bogdan:
f(x) = 3x
2 + 2x + 1
| | 1 | | 2 | |
Wierzchołek paraboli W = (xw, yw) = (− |
| , |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
Funkcja określona wzorem: f(x) = 3x2 + 2x + 1 dla x∊<− |
| , +∞) (wykresem jest |
| | 3 | |
prawa gałąź paraboli) posiada funkcję odwrotną,
| | 1 | |
a także funkcja f(x) = 3x2 + 2x + 1 dla x∊(−∞, − |
| > (jej wykresem jest lewa gałąź |
| | 3 | |
paraboli) posiada funkcję odwrotną.
29 wrz 13:43
Bogdan:

Wykresy funkcji wzajemnie odwrotnych są symetryczne względem prostej y = x
| | 1 | |
Funkcję odwrotną do funkcji f(x) = 3x2 + 2x + 1 dla x∊<− |
| , +∞) wyznacza się tak: |
| | 3 | |
y = 3x
2 + 2x + 1 ⇒ 3x
2 + 2x + 1 − y = 0
Rozwiązujemy ostatnie równanie z niewiadomą x.
Δ = 4 − 12(1 − y) = 12y − 8 = 4(3y − 2,
√ Δ = 2
√3y − 2
| | −2 + 2√3y − 2 | | −1 + √3y − 2 | |
x = |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | |
lub
| | −2 − 2√3y − 2 | | −1 − √3y − 2 | |
x = |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | |
Zamieniamy w ostatnich wyrażeniach literki miejscami:
| | −1 + √3x − 2 | | −1 − √3x − 2 | |
y = |
| lub y = |
| |
| | 3 | | 3 | |
Jeśli funkcja y = f(x) jest rosnąca, to funkcja do niej odwrotna y = f
−1(x) jest też
| | −1 + √3x − 2 | | 2 | |
rosnąca. Rosnącym wykresem jest y = |
| dla x∊< |
| , +∞) |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | −1 + √3x − 2 | |
f(x) = 3x2 + 2x + 1 dla x∊⇒<− |
| , +∞) ⇒ f−1(x) = |
| |
| | 3 | | 3 | |
Jeśli funkcja y = f(x) jest malejąca, to funkcja do niej odwrotna y = f
−1(x) jest też
| | −1 − √3x − 2 | | 2 | |
malejąca. Malejącym wykresem jest y = |
| dla x∊< |
| , +∞) |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | −1 − √3x − 2 | |
f(x) = 3x2 + 2x + 1 dla x∊⇒(−∞, − |
| ) ⇒ f−1(x) = |
| . |
| | 3 | | 3 | |
29 wrz 14:10
think: Dziękuję Bogdan, będe musiała sobie to powtórzyć. Chyba po prostu sobie coś źle zakodowałam
przy funkcjach odwrotych
29 wrz 15:09
Gustlik: Bodzio − trochę pokombinowałeś. Najlepiej najpierw przekształcić na postać kanoniczną:
y=3x
2+2x+1
Δ=4−4*3*1=4−12=−8
| | | | 1 | | | | 1 | |
√ |
| =x+ |
| lub −√ |
| =x+ |
|
|
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | | | 1 | | | | 1 | |
√ |
| − |
| =x lub −√ |
| − |
| =x
|
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | | | 1 | | | | 1 | |
y=√ |
| − |
| lub y=−√ |
| − |
|
|
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Można jeszcze zrobić trochę kosmetyki, żeby pozbyc się ułamków piętrowych. Ale najlepiej przez
postać kanoniczną.
30 wrz 00:58
Bogdan:
Gustliku, co nazywasz kombinowaniem w bezpośrednim wyznaczeniu pierwiastków
równania kwadratowego zupełnego z zastosowaniem wyróżnika Δ?
Też przecież wyznaczałeś Δ. Ja po delcie wyznaczałem x1, x2 otrzymując od razu
wzór funkcji odwrotnej, w Twoim rozwiązaniu trzeba po Δ wyznaczyć: p, q i postać kanoniczną,
potem wykonać jeszcze kilka przekształceń.
Jest więc więcej u Ciebie więcej roboty, zresztą sam uważasz, że potrzebna jest jeszcze
w Twoim rozwiązaniu kosmetyka.
Poniższą uwagę nie kieruję do Ciebie Gustliku.
Generalnie, jeśli funkcja f(x) jest bijekcją, to przy wyznaczaniu wzoru funkcji odwrotnej
do takiej funkcji, wyznaczamy argument funkcji i w drugim kroku zamieniamy miejscami literki
oznaczające zmienne.
30 wrz 14:43
Qbicz: Q=0,049398x2+22,6108x−1,3321
28 sty 12:51