Proooszę pomóżcie za 3 godziny poprawka
Sabina: Dane jest równanie F(y,x1,x2)=0
3x13y−4x12x23−5x22y+3x24−2y−x1−56=0
czy funkcja niejawna jest określona wokół punktu A0 (1,−1,−2). Jeżeli odp. jest twierdząca
wyznaczyć
δy/δx1, δy/δx2
Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
29 wrz 12:42
Sabina: ma być 3x13y przepraszam
29 wrz 12:44
sushi_ gg6397228:
to trzeba bylo pomyslec wczesniej o tym
napisz jasniej z jakiego dzialu
29 wrz 13:03
Sabina: niestety wczoraj wieczorem nas poinformowano o poprawce która miała się odbyć w piątek:(
To jest ekonomia matematyczna
29 wrz 13:30
Sabina: za y, x1 i x2 trzeba podstawić zgodnie z A0 i musi wyjść 0 ale dalej jest kosmos
29 wrz 13:35
sushi_ gg6397228: ja na takim przedmiocie nie liczylem tego
kosmos z pochodnymi, nie sa takie trudne o ile nie bedzie y' x1
29 wrz 13:47
sushi_ gg6397228: i zapsiz funkcje z indeksami dolnymi albo daj inne zmienne a,b,c
4x12x23 to co to jest za zapis
29 wrz 13:49
Sabina: 3x
13y−4x
12x
23−5x
22y+3x
24−2y−x
1−56=0
teraz jest ok sorki
29 wrz 13:55
sushi_ gg6397228: punkt sie zeruje, to teraz pochodne
29 wrz 14:03
Sabina: i jak wygląda obliczenie tego zadania żeby się zerowało?
29 wrz 14:13
sushi_ gg6397228:
podstawiasz
y= 1,
x1= −1,
x2= −2
29 wrz 14:14
Sabina: | | δy | |
aha a potem w dalszej części zadania oblicza się |
| jak to ma dokładnie wyglądać? |
| | δx1 | |
29 wrz 14:22
sushi_ gg6397228:
ja tego nigdy nie robilem, ale jak masz podane w zadaniu oblicz pochodne czastkowe wiec widac
tak trzeba
29 wrz 14:26
Sabina: dzięki za pomoc i dużo słoneczka życzę
29 wrz 14:28
sushi_ gg6397228:
tylko jak liczysz pochodna po y to musisz zapisac y '(x1, x2)
29 wrz 14:34