pixi:
{1,2,3,4,5,6} −−− elementy na kostce(symetrycznej)
A/
na pierwszym miejscu tylko 6 −−− czyli 1 możliwość
na pozostałych już z 6−ciu dowolnych
z reguły mnożenia
1*6*6*6= ? takich liczb >6000
B/ > 3 500
1/ na pierwsze miejsce wybierasz: 4 lub 5 lub 6−−− 3 możliwości
na pozostałe już dowolne z 6−− ciu
3*6*6*6=
2/ na pierwsze miejsce 3 na drugie 5 i 2 pozostałe miejsca z dowolnych 6− ciu
1*
1*6*6=
3/ na pierwsze miejsce 3 na drugie 6 i na dwa ostatnie dowolne z 6− ciu
1**
1*6*6
R−m: 1/ + 2/ + 3/ =
C/ powtórz cechę podzielności przez 25 i dopasuj do danego zbioru {1,2,3,4,5,6}
przyjmujemy więc tylko takie, które kończą się
25
więc na dwa ostatnie miejsca 1 możliwość
a na dwa pierwsze po 6 możliwości
6*6*
1 =
D/ powtórz cechę podzielności przez
4
i powinnaś już poradzić sobie samodzielnie ...........