POMOCY
dziewczyna: POMOCY!
Z.1 dany jest trapez ABCD o podstawach AB i CD (|AB|>|CD|). Przekątne trapezu przecinają się w
punkcie O. Wiadomo że |BC|=|CD|=|AD|=3, |kątAOB|= 120o. Oblicz pole tego trapezu.
29 wrz 12:08
sushi_ gg6397228:
a zrobilas rysunek pomocniczy
29 wrz 12:47
jfjg: no tak ale nie mam pojęcia jak to zrobic

29 wrz 14:00
sushi_ gg6397228:
zauwaz ze masz trapez rownoramienny, teaz co widzisz,
wiec trojkat COD masz rownoramienny kat COD =120 stopni DC=3 i tw cosinusow
wyliczysz odcinek |CO|
potem trojakt COB kat COB=60 stopni, |CO|=... |CB| = 3 tw cos i |BO|=...
29 wrz 14:13
sushi_ gg6397228:
29 wrz 14:25
jfjg: no i mam |CO|=√3 a jak mam policzyc ten BO? jak tam nie ma kata prostego?
29 wrz 15:03
sushi_ gg6397228: masz 60 stopni i tw cosinusow
3
2= |BO|
2 + |CO|
2 − 2* |BO|*|CO| * cos 60
|BO|=|AO|
i potem policzysz sobie 4 pola trojkatow
| | a*b * sin (kata miedzy nimi) | |
P= |
| |
| | 2 | |
u nas "a, b" beda odcinki |AO|, |BO|, |CO|, |DO| i kat 120 i 60 stopni w zaleznosci ktory
trojkat liczysz
29 wrz 15:23
jfjg: ok mam

Dzieki
29 wrz 15:47