znajdź liczbe w przediale
Gosia: Proszę o rozw. zadania tak abym zrozumiał w pkt co się robi przykład − dane jest
W=|2x−10|−|x+2| zapisz wartość tego wyrażenia bez symbolu wartości bezwzględnej dla dowolnej
liczby x w przedziale (−2,5)
29 wrz 10:52
think: wartość bezwzględna to jest odległość, ponieważ w "| |" masz funkcje liniową to wystarczy
sprawdzić, czy jeśli podstawiasz punkty z przedziału (−2,5) to otrzymasz dodatnie wartości
np f(x) = 2x − 10
sprawdzamy f(−2) i f(5)
f(−2) = −4 − 10 <0
f(5) = 2*5 − 10 = 0
czyli funkcja jeśli chcemy opuścić wartość bezwzględną będzie miała postać −f(x) bo odległości
są nieujemne.
sprawdzamy tak samo g(x) = x + 2
g(−2) = −2 + 2 = 0
g(5) = 5 + 2 = 7 > 0
czyli g(x) jest w przedziale nieujemna zostaje taka jak teraz
czyli
W = |2x − 10| − |x + 2| = {dla x z przedziału (−2,5)} −2x + 10 − (x + 2) = −2x + 10 − x − 2 =
−3x + 8
29 wrz 12:54
sushi_ gg6397228:
nie wiedzialem ze
Panowie teraz dostaja imiona żenśkie
" GOSIA", bo
Marie juz
widzialem
29 wrz 13:02