Funkcje
Sabina: proszę jeszcze o pomoc w tym zadaniu:
Qd=Qs
Qd=p2−10p+17
Qs=2p−10
Znajdź rozwiązanie równowagi dla modelu.
Wiem, że trzeba wyliczyć deltę dla paraboli i wyliczyć punkty prostej w tabeli, a potem wykres.
Jak prawidłowo to wyliczyć?
29 wrz 10:21
sushi_ gg6397228:
p2 −10p +17===2p −10
p2−12+27=0
viete'a (lata praktyk) (p−9)(p−3)=0 ( jak nie widac to meczymy delte)
czyli mamy dwa punkty rownowagi
p=9 lub p=3
29 wrz 12:30
Sabina: Dziękuję bardzo za pomoc. Chyba rozumiem.
29 wrz 12:41
think: mam nadzieję, zauwazyłas zjedzoną literkę

p
2 − 12p + 27 = 0 bo jak przepiszesz na żywca to będziesz miała byka
29 wrz 12:57
Sabina: tak zauważyłam dzięki, policzyłam sama i wyszło także jest ok

.Wrzuciłam jeszcze jedno
zadanie dot. funkcji niejawnej. Z tym trochę gorzej
29 wrz 13:01