czy ktos może mi pomóc obliczyc????
Anulka1990:
| 4 | | 4 | |
Zad.1 Liczba 5 |
| 3√55 jest równa : ( |
| to jest potęga)
|
| 3 | | 3 | |
B: 5
3
D: 5
2
jak to zrobić

musze napisać jak to obliczyłam i niewiem jak to zrobic pomoże ktos
| 21−12√3 | |
Zad.2. Liczba |
| NIE NALEŻY do zbioru liczb
|
| (2√3−3)2 | |
A: niewymiernych
B: rzeczywistych
C:naturalnych
D:całkowitych
tytaj tez musze obliczyc to i nie wiem jak sie do tego zabrac
Zad.3.Wskaż liczbę dwa razy większą od liczby od liczby [(4,2)
−1]
−8 *(4,2)
−6
A: [(8,4)
−1 ]
−8 *(8,4)
−6
B: 2*(4,2)
−14
C:17,64
D: 35,28
jak do tego dojść

zad 4. Dane są liczby x=log
39 , y=log
1614 ,z=log
1525 , t=log
42.
Najmniejszą z tych liczb jest

A:x
B:y
C:z
D:t
i jak do tego dojść tzn obliczyc to jak?
Zad 5. Podaj przykład liczb wymiernych a i b spełniających warunek
511<a<b<
611
Zad.6.Wykonaj działania. Wynik zapisz w postaci przedziału i zaznacz na osi liczbowej.
a) (−6,1> ∪(−7,+∞)
b) (−6
12 , −1
45) ∩ (−2
34, 6
12)
c) (−4,−1)\ <−2, +∞)
zad.7. Zaznacz na osi liczbowej zbiór liczb spełniających nierówność
a) |x|≤5
b) |x+2|<1
zad.8. Kiedy otrzymamy większą kwote: lokując pieniądze na 5% przez 10 lat, czy lokując je na
10% przez 5 lat

Zakładamy, że w każdym przypadku kapitalizacja odsetek następuje co rok i
oprocentowanie jest stałe w podanym okresie. Odpowiedź uzasadnij, wykonując obliczenia.
Zad.9. Antykwariat zakupił dwa przedmioty za 2050 zł , a na ich sprzedaży zyskał 30%tej kwotu.
Za ile złotych zakupił antykwariat każdy z tych przedmiotów, jeżeli pierwszy dał 33,2% zysku a
drugi 25% zysku?
zad.10. Wyznacz naturalną liczbę dwucyfrową n , wiedząc, że iloraz liczby n przez sumę cyfr
liczby n wynosi 7