loculus:
jak sie odejmuje zadania typu
6√24-3√54 ?
prosze o pomoc, mam jutro z tego sprawdzian
9 gru 15:31
Robin:
6√24 -3√54 = 6√4*6 - 3√9*6 = 6*2P(6) - 3*3√6 = 12√6 - 9√6 = 3√6
poprostu musisz wuciągnąc pierwiastek tak żeby w jednym i drugim wyrażeniu była taka sama liczba.
9 gru 20:41
Gość:
√7-√3=
6 kwi 20:00
s:
√6-2
12 maj 18:17
lolek: 12√2−9√2=
18 lis 16:33
Amadi: 12√2−9√2=3√2
18 lis 16:37
Amadi: | | 1 | | 1 | | 1 | |
√6 −2 = |
| * |
| = |
| |
| | √6 | | √6 | | 6 | |
18 lis 16:40
Kazia: x=2−√2
29 lut 18:50
zagubiona: −√6+√4+√9−√6
I co dalej?
5 wrz 21:55
er: 2√6 − 2√3
12 wrz 18:35
asdf: er, źle
12 wrz 18:46
asd: 5−2√6
12 wrz 21:55
??: Jak rozwiązać 2√50−4√8
14 wrz 14:29
kin: 27√3 − 20√5
15 wrz 19:31
Aga1.: kin to już końcowa odpowiedź.
@
√50=
√25*2=
√25*
√2=5
√2
√8=2
√2
Podstaw i dokończ.
15 wrz 19:52
Raili: jak obliczyc
(3−√7) * (2+2√7)=?
19 wrz 18:44
kaska: 5√7−10√3
19 wrz 20:23
Krzysiek: kaska zostaw to w takiej postaci bo juz z tym nic nie zrobisz ewentualnie wartosc przyblizona
.
Raili . (a−b)*(c+d)= ac+ad−bc−bd. Wedlg tego sobie policz
19 wrz 22:28
Natala: √7−√3=
22 wrz 12:49
nn: √10{1024}−5√1024
23 wrz 11:13
Alatreon: A coś takiego:
√(38−12*√2) − √(11−6*√2)
?
23 wrz 12:49
Alatreon: Natala:
to co napisałaś to pierwiastek liczby pierwszej − pierwiastek innej liczby pierwszej. Tam chyba
nie da się nic zrobić.
23 wrz 12:51
ICSP: 38 − 12√2 = (6 − √2)2
11 − 6√2 = (3 − √2)2
√a2 = |a|
masz już wszystko. Wystarczy pomyśleć i napisać wynik.
23 wrz 12:52
Alatreon: O rany, nie pomyślałbym o tych wzorach... dzięki wielkie, mamy mieć z tego pracę klasową, tyle
że przerabialiśmy to przed wakacjami i wszelkie schematy postępowania z głowy wypadły...
A jak wykazać że poniższe równanie jest prawdziwe?
3√20+14√2 + 3√20−14√2 = 4
23 wrz 13:04
ICSP: 20 + 14√2 = (2 + √2)3
20 − 14√2 = (2 − √2)3
23 wrz 13:08
Herbert: √6 podzielić przez 2{6} − 3
√2 podzielić przez 2
√6 kreska ułamkowa 3
√2 podzielic przez
2
√6=
23 wrz 20:10
matmaaaa: 2√2−√2=
26 wrz 19:38
paczuś: √12 − √6 =
4 paź 16:49
Mała: 10 √3 − √3
4 gru 17:37
Giluś: 4−3√3
21 sty 19:17
karolinek13-: √6−√2=
22 sty 16:05
kasia : 4 √3 −4
12 kwi 15:52
llll: 3√12 − √75 =
13 kwi 12:14
Krzysiek: √12=√4*3=√4*√3=2√3 to 3√12=3*2√3=6√3
√75=√3*25=√3*√25=5√3
6√3−5√3= .........
Ale wiesz −−−−−nie wierze ze takich rzeczy Pani nie pokazywala w szkole .
13 kwi 13:25
gogogo: √6−√2=
15 kwi 22:15
hh: a jak to : 3 − jedna /czwarta
4 cze 18:29
monicca: −√3 −√3 =

15 cze 14:51
bezendu: −2√3
15 cze 14:52
5-latek: | | 1 | | 12 | | 1 | | 11 | |
no to dla zabawy 3− |
| = |
| − |
| = |
| chyba dobrze  |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
15 cze 15:44
Elle: Może ktoś to jeszcze przeczyta... Co z √22 + 12 √2 − √22 − 12 √2 ? Polecenie brzmi
'oblicz' więc nie mogę tego porównać, ani nic...
26 wrz 19:22
matyk: trzeba zauważyć, że pod pierwiastkiem jest kwadrat pewnego wyrażenia.
26 wrz 19:24
paweł: 2*(−2)=
16 gru 20:56
klaaaaaa: √3−√2
18 gru 15:47
monia: 2*(−2)=(−4)
29 gru 16:40
kamila: 32√13−8√3=
25 maj 11:04
5-latek: Nie odejmniesz tego . trzeba to zostawic tak jak jest .
25 maj 11:18
Kasia1234: Jak dodac pierwiastek z 2 + pierwiastek z 3+ pierwiastek z 7


?
11 lis 13:15
Kacper:
Nijak

W innej postaci tego nie zapiszesz
11 lis 13:16
Ja żem : Jak obliczyć. ({7}−{3})*2
10 gru 19:31
Ania: √2−√3
28 lip 00:23
6latek: Oj Ania
Zostaw to jak jest zapisane i idz
28 lip 00:29