rozwiąż równanie
ami: x+2x−2=x+3x−3+2x2−5x+6
27 wrz 23:19
master1201: Dziedzina x∊R \{2,3}
x2 −5x +6=0
P{Δ}= 1
x1= 5 +1/2 =3 x2= 5−1/2=2
(x−3)(x−2) = x2 −5x +6=0
x+2/x−2 = x+3/x−3 +2/(x−3)(x−2) // * (x−2)
(x+2)(x−2)= (x+3)(x−2) + 2/(x−3) // * (x−3)
(x+2)(x−2)(x−3)=(x+3)(x+3)(x−2) + 2
wymnozyc poodejmowac/dodawac i powinno wyjsc
27 wrz 23:26
think: master U { licznik} { mianownik} jak już pomagasz to niech to porządnie wygląda

to na prawdę
robi różnicę jak rozwiązanie jest czytelne
27 wrz 23:28
master1201: O.o nie wiedzialem ze takie cos jest bede staral sie tego uzywac \o/
27 wrz 23:35
think: a nawet więcej, poszukaj po lewej stronie okna w którym wpisuje się tekst linku:
kliknij po więcej przykładów
Tobie się to przyda a i osoby, którym pomagasz na tym skorzystają
27 wrz 23:38
ewa: wyszło mi x= 2 Czy est to poprawny wynik?
4 paź 12:15