ułóż równanie kwadratowe
donek: Ułóż równanie kwadratowe którego pierwiastkami są podane liczby:
x1=
14−2√3 oraz x2=
14+2√3
nie chodzi bynajmniej o postać iloczynową bo nad tym już myślałem

ps: jaka jest komenda na robienie indeksu dolnego? nie znalazłem w tej tabelce z komendami...
27 wrz 23:09
donek: oczywiście chodzi o skorzystanie z wzorów Viete'a ale niewiele one wnoszą moim zdaniem...
27 wrz 23:10
h3h: postac iloczynowa i pomnoz
27 wrz 23:14
master1201: jest nieskonczenie wiele rozwiazan
27 wrz 23:16
donek: ale nie znam wspolczynnika a...
27 wrz 23:17
master1201: I niestety nie da sie go obliczyc z tych danych
27 wrz 23:19
donek: jak to nieskonczenie wiele?
27 wrz 23:19
indeks:
dolny indeks jest opisany obok
27 wrz 23:20
master1201: funkcja moze byc skierowana ramionami w dol i do gory to juz masz 2
wierzcholek funkcji nalezy do zbioru R \ {0}
27 wrz 23:20
donek:
−ba=2
ca=−3+2√348
korzystając z wzorow Viete'a obliczylem tyle. a co dalej? to musi miec rozwiazanie.
27 wrz 23:22
donek: a=48 b=−96 c=−3+2√3
48x2−96x−3+2√3 a moze to byc tak?
27 wrz 23:27
delta:
4x2 − 8x + 1 = 0
27 wrz 23:27
master1201: Da sie to rozwiacac ale jest tych rozwiazan nieskonczenie wiele
27 wrz 23:28
Eta:
ax
2 +bx =c=0 , a ≠0
x
2 +
bax +
ca=0
| | 1 | | 4+2√3 | |
x1= |
| = |
| = 1 +12√3
|
| | 4−2√3 | | 16−12 | |
x
2= ............. = 1 −
12√3
| | −b | | b | |
x1+x2= |
| = 2 => |
| = −2
|
| | a | | a | |
zatem:
równanie ma postać
x2−2x +14=0
27 wrz 23:28
master1201: Prosciej
wyobraz sobie funkcej o miejscach zerowych 1 i 3
wierzcholek ma wspolrzedne (2, x)
ten x to kazda liczba oprocz 0
27 wrz 23:29
h3h: x2−√3x−0,25
27 wrz 23:30
Eta:
oczywiście, równoważne do podanego prze ze mnie
ma postać 4x2−8x +1=0
27 wrz 23:30
master1201: Eta dlaczego a jest dodatnie a nie ujemne ?
27 wrz 23:31
donek: @Eta
patrząc teraz wydaje się to banalne ale faktycznie wpadłeś/aś na rewelacyjny pomysł na
rozwiązanie tego

dzięki bardzo, analogicznie spróbuję zrobić resztę przykładów.
27 wrz 23:32
master1201: Wroce do przykladu co podalem wczesniej
miejsca zerowe 1 i 3
wierzcholek 2,x
x= 0,00001 bardzo plaski wykres x = 100 wykres bardzo wysoki
oba spelniaja warunki zadania a maja 2 rozne wzory
wiec liczenie takiego zadania poprostu mija sie z celem latwiej napisac ze ma nieskonczenie
wiele rozwiazan i to uzasadnic
27 wrz 23:33
Eta:
z założenia: a≠0 , to wystarczy by podzielić równanie przez "a"
i mamy wzory Viete'a
27 wrz 23:35
donek: ale właśnie pierwiastki czyli x1 i x2 są miejscami zerowymi więc nie możesz przyjąć sobie
dowolnych
27 wrz 23:36
master1201: Zgadzam się jest to jedno z przykładowych rozwiązań jednak podkreślam jest ich nieskończenie
wiele
27 wrz 23:37
Eta:

no to ja już podałam 2 równania
równoważne
daję nastepne:
8x
2− 16x +1=0
16x
2 − 32x +2=0
12x
2− x +
18=0
ale wszystkie są
równoważne 
!
zatem wystarczyło podać
jedno z nich
27 wrz 23:45
delta:
| 1 | | 4 + 2√3 | | √3 | |
| = |
| = 1 + |
|
|
| 4 − 2√3 | | 4 | | 2 | |
| 1 | | 4 − 2√3 | | √3 | |
| = |
| = 1 − |
|
|
| 4 + 2√3 | | 4 | | 2 | |
| | √3 | | √3 | | √3 | | √3 | | 1 | |
(x − (1+ |
| ))*(x − (1− |
| )) = x2 − (1− |
| )x − (1+ |
| )x + |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | √3 | | √3 | | 1 | | 1 | |
= x2 − (1 − |
| + 1 + |
| )x + |
| = x2 − 2x + |
|
|
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
Wszystkie inne rozwiązania mają wielokrotności współczynników tego rozwiązania
27 wrz 23:49
Eta:
27 wrz 23:53
master1201: Eh nie bede sie klocil poczytajcie o funkcji kwadratowej bo majac 2 miejsca zerowe mozna
napisac nieskonczenie wiele wzorow funkcji i nie beda rownowazne. Niektore moga miec a <0 a
niektore a>0 wiec nie ma szans zeby byly rownowazne !
27 wrz 23:59
master1201: delta w swoich obliczeniach przyjales a =1 a czemu nie a= 1/3 lub a= −2 ?
27 wrz 23:59
Eta:
master 
.......... proponuję Tobie to "dokształcenie "

Za parę dni napisz ...... co Ci z tego dokształcenia wyszło

Powodzenia.
28 wrz 00:14
Eta:
dla a = −2
mamy równanie:
−2x2 +4x −12=0
podziel to równanie przez ( −2)
otrzymasz równanie
równowazne
do pierwszego, które podałam na wstepie:
x2 −2x +14=0
28 wrz 00:17
sushi_ gg6397228:
niestety MASTER ma racje, przez dwa punkty przechodzi nieskonczenie wiele krzywych drugiego
stopnia
TYLKO PROSTA PRZECHODZI JEDNA PRZEZ DWA PUNKTY
y=a(x−x1)(x−x2)
28 wrz 00:22
sushi_ gg6397228:
jezeli chodzi o rownanie
a(x−x1)(x−x2)=0 to "a'" nie wpływa na wielosc rozwiazan
28 wrz 00:24
think: ale w treści jest że ma ułożyć równanie kwadratowe... nigdzie nie pisze, że ma to być
jednoznaczne rozwiązanie, czyli
a(x − x
1)(x−x
2)
wybiera dowolne a i ma równanie
28 wrz 00:25
Eta:

Parabole są różne
ale równania ax
2+bx+c =0 gdy dane są ich: x
1, x
2
są
równoważne, bo mają
te same rozwiązania
28 wrz 00:35
Eta:
sushi 
Co to znaczy: " Master ma rację" ........ skoro jej
nie ma
Master kwestionował : że
równania są równoważne
Wypadałoby wyprostować, to co teraz Ty napisałeś, bo inaczej to utwierdzasz
błędne rozumowanie Mastera
28 wrz 00:42
sushi_ gg6397228:
Master pisał " nieskonczenie wiele wzorów funkcji" to mialem na mysli y=a(x−x1)(x−x2)
28 wrz 00:46
think: eee tam nudzicie się tylko i szukacie sobie tematów do zaczepki
28 wrz 00:50
Eta:
W treści zadania wyraźne było polecenie:
wskaż
równanie, a nie funkcję

więc dlatego wszystkie równania , których pierwiastkami są x
1 i x
2
są
równoważne i to wszystko w tym temacie
28 wrz 00:53
Eta:

i

dla
think
28 wrz 00:55
28 wrz 01:00
Eta:
K o l o r o w y c h
28 wrz 01:41
Bogdan:
Dzień dobry.
Polecenie w zadaniu jest jednoznaczne − "ułóż równanie", a nie ułóż wzór funkcji
względnie wzór paraboli.
Rozpatrzmy problem na następującym prostym przykładzie.
| | 1 | |
Czym różnią się równania: x − 2 = 0, 2x − 4 = 0, |
| x − 1 = 0, 235x − 470 = 0, ...? |
| | 2 | |
Czy jest to jedno równanie, czy są to różne równania i jest ich wówczas nieskończenie wiele?
28 wrz 09:00