Rozwiąż stosując wzory na sześcian
Kasia: Witam! Potrzebuję pomocy z tymi oto dwoma zadaniami!
(x
2−9)
3=(x
2−10)
3
i
(5−x)
3=−8
Stosuje wzory na sześcian ale nic nie wychodzi

Jak to zrobić dokładnie? Proszę o pełną
rozpiskę, abym się nauczyła jak to zrobić

Dziękuję za wszelką pomoc!
27 wrz 22:40
master1201: 1) równanie sprzeczne
2)
5−x = −2
x= 7
27 wrz 22:44
Baykowsky: −8 = (−2)3
a3 = b <=> a = b
27 wrz 22:45
Kasia: Czyli w tym drugim wystarczy spierwiastkować to całe wyrażenie?
A ja stosowałam wzór (a+b)
3 a potem z delty i głupoty wychodziły

a dlaczego drugie jest sprzeczne? Też trzeba to spierwiastkować?
27 wrz 23:12
Baykowsky: pierwsze jest sprzeczne. tak
27 wrz 23:16
Kasia: 0=−1 no tak

Dziekuję!
27 wrz 23:22