równania i nierówności liniowe
maturzystka: √4x2 + 20x + 25 + 3x + 8 = 0
27 wrz 22:17
Baykowsky: jestes pewna ze dobrze napisalas?
27 wrz 22:18
maturzystka: √4x2 + 20x +25 + 3x +8 = 0 przepraszam
27 wrz 22:20
Godzio:
Podpowiedź:
√4x2 + 20x + 25 = √(2x + 5)2 = |2x + 5|
Koniec podpowiedzi
27 wrz 22:21
Baykowsky: ooo i teraz lepiej

tak wlasnie podejrzewalem ze jest

przede wszystkim porob zalozenia.
1) liczba pod pierwiastkiem ≥ 0
2) 3x + 8 ≤ 0
√4x2 + 20x + 25 =
√(2x+5)2
stad
√(2x+5)2 = −3x − 8 | do kwadratu
i dalej powinnas sobie poradzic
27 wrz 22:27
master1201: |2x+5| + 3x + 8 = 0
dla x ∊ ( −∞ , −2.5) ⇒ −2x+5 +3x+8=0 ⇒ x=−13
dla x ∊ <−2.5, +∞) ⇒ 2x+5 +3x + 8 = 0 ⇒ 5x= −13 ⇒ x= −13/5
27 wrz 22:28
Godzio:
teraz pytanie
master1201 czy oba rozwiązania są w rzeczywistości rozwiązaniami
27 wrz 22:35
donek: no właśnie masterku... drugi wynik nie zawiera się w dziedzinie
27 wrz 22:37
TOmek: Godzio oglądałes kiedys film "Piękny umysł"
27 wrz 22:37
Godzio: raczej nie a co z nim ?
27 wrz 22:37
Baykowsky: to moj ulubiony film
27 wrz 22:39
TOmek: o stary polecam, kapitalny film dostał pełno nagród od oskarkow po inne bajety, jak znajdziesz
troche czasu to ogladanij naprawde warto
27 wrz 22:40
master1201: no to chyba kazdy to zauwazyl ...
co do filmu jest gitarka !
27 wrz 22:41
TOmek: nie chodzi mi o jakies przesłanie, tylko o piękną fabułe,która w duzej mierze zachacza o Twoje
zamiłowanie matematyke
27 wrz 22:42
Baykowsky: fakt ze zachacza o matematyke jest jednym z glownych powodow dla ktrych ten film jest moim
ulubionym
27 wrz 22:47
Godzio: dobra już pobieram
27 wrz 22:47
27 wrz 22:50
Godzio: Ok, dobranoc

Na szczęście mam na 9 także jeszcze z 1 h posiedzę
27 wrz 22:52